Svijet

Zaoštrava se situacija na istoku Ukrajine: Zabilježene eksplozije i granatiranja u Donbasu

Nakon što je nekoliko sedmica na liniji kontakta između ukrajinske vojske i proruskih separatista u Donbasu vladalo primirje od jutros je situacija na ovom dijelu Ukrajine eskalirala.

Prema informacijama OSCE-a, od ranih jutarnjih sati se s položaja ukrajinske vojske, ali i položaja proruskih separatista, mogu čuti eksplozije i granatiranja.

Predstavnici samoproglašenih Narodnih Republika Donjeck i Lugansk oglasili su se povodom nove eskalacije sukoba te su poručili kako Kijev želi isprovocirati sukob.

“U posljednja 24 sata situacija na liniji kontakta je znatno eskalirala. Neprijatelj po direktnom naređenju vojnopolitičkog rukovodstva Kijeva pokušava eskalirati sukob. Ukrajinske snage su otvorile vatru u pet ujutro. Zbog toga su naše snage bile prisiljene da uzvrate vatru kako bismo suzbili vatrenu moć neprijatelja”, saopćili su predstavnici separatista.

S druge strane, predstavnici ukrajinskih oružanih snaga su izvijestili kako su granatiranja koja dolaze iz pravca separatističkih teritorija “netipična” te da izgledaju kao provokacija.

Također, pripadnici Ministarstva odbrane Ukrajine objavili su fotografije koje pokazuju dječiji vrtić koji je granatiran na istoku Ukrajine te su poručili kako ciljevi separatista očigledno nisu samo vojni, već i civilni.

Povodom nove eskalacije sukoba između ukrajinske vojske i separatista oglasio se i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, koji je rekao kako Rusija pomno posmatra situaciju.
“Vidimo da se dešavaju određene provokacije. Izvještaji iz Donjecka i Luganska pokazuju da su eskalaciju započeli ukrajinski vojnici. To je zabrinjavajuća informacija. Nastavićemo posmatrati stanje na terenu”, rekao je Peskov.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Check Also
Close
Back to top button