HronikaSvijet

Mediji: Fica upucao poznati slovački književnik

Slovački portal SME objavio je da je napadač na slovačkog premijera Roberta Fica 71-godišnji književnik Juraj Cintula iz mjesta Levice u južnoj Slovačkoj. Ovu informaciju SME portalu potvrdio je policijski izvor.

Riječ je o 71-godišnjem književniku, osnivaču Književnog kluba Duha i članu Društva slovačkih književnika.

Kako javlja Markíz TV, Cintula je svladalo premijerovo osiguranje, a potom je sa lisicama na rukama sjeo na tlo i, prema snimci, komunicirao s policijom.

Kako stoji na njegovoj Facebook stranici, autor je zbirki poezije San buntovnika, Diptih i Vosy. Objavio je i roman The Message of Sacrifice, prenosi Jutarnji.hr.

Na mrežama navodi da je pisac i pjesnik koji je nezadovoljan stanjem u državi.

Prema mediju aktuality.sk, oružje je posjedovao legalno, a prethodno je radio za privatnu službu obezbjeđenja. Tada je i sam bio meta napada u jednom trgovačkom centru.

Prema riječima svjedoka, Fico mu je prišao da se s njim rukuje, a zatim su se čuli pucnji.

 

Novinar koji je razgovarao s njegovim sinom rekao je da je u šoku te je potvrdio da je njegov otac imao legalno oružje.

“Nemam pojma šta je otac namjeravao, šta je planirao i zašto se to dogodilo”, rekao je.

Kako piše Novinky.cz, Cintula navodno nikada nije otvoreno spominjao likvidaciju nekog političara, a nije imao ni psihičkih smetnji.

Premijera su nakon napada tjelohranitelji odmah ukrcali u vladinu limuzinu i odvezli u lokalnu bolnicu. Upucan je sa više hitaca i trenutno je životno ugrožen, objavljeno je na službenom Ficovom profilu.

Fic je potom helikopterom prevezen u bolnicu u Banskoj Bistrici.

“Transport do Bratislave trajao bi predugo zbog neizbježnosti operacije. Sljedeći sati su odlučujući”, stoji na premijerovoj Facebook stranici.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button