Politika

Otkriveno o čemu će glasati poslanici Narodne skupštine Republike Srpske

Narodnoj skupštini Republike Srpske predloženi su zaključci prema kojima će Narodna skupština zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeti potrebne mjere da bi zaštitila prava i slobode svojih građana i neutralisala posljedice protivustavnog djelovanja na svojoj teritoriji.

Korištenje prijetnji i nasilja protiv građana Republike Srpske i njenih funkcionera, s ciljem da se zastraši ili prinudi Republika Srpska da prihvati protivustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, bez odluka Savjeta bezbjednosti UN, biće smatrano aktom terorizma, ističe se prijedlogu zaključaka, prenosi Srna.

Zaključcima, koje su predložili klubovi poslanika SNSD-a, SP-a, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i poslaničkih grupa SPS-a i DNS-a, traži se da kolonijalna uprava u roku od sedam dana poništi sve odluke Kristijana Šmita, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik.

Prema ovom prijedlogu, ukoliko prvi zaključak ne bude ispunjen Narodna skupština Republike Srpske traži da se u najkraćem periodu održi sjednica Parlamentarne skupštini BiH i proglase nedozvoljenim i ništavnim sve odluke Kristijana Šmita koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik.

Narodna skupština u slučaju neponištavanja Šmitovih odluka traži da se zabrani organima BiH primjena tih odluka, da proglase sajt OHR neprihvatljivim i antizakonitim mjestom objave akata, da se zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija.

Predloženo je i da se zahtijeva da se na istoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH donese izborni zakon BiH, sa svim poboljšanjima koji se tiču izbornog integriteta i da se razvlasti Centralna izbora komisija BiH u njenom antiustavnom djelovanju, da se postigne politički konsenzus o daljem evropskom putu BiH i da se taj proces bitno ubrza i da se donese deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH.

Prema prijedlogu, ukoliko ovaj zaključak ne bude ispoštovan Narodna skupština Republike Srpske traži od izabranih predstavnika da prestanu da odlučuju na nivou BiH i da se više ne vraćaju u taj proces, a od političkih stranaka iz Republike Srpske koje su u partnerstvu sa strankama iz Federacije na nivou BiH da formalno i suštinski napuste to partnerstvo.

–Narodna skupština donijeće svoju deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH predviđen Ustavom BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Republika Srpska će aktivirati sve zaključke i odluke Narodne skupštine i drugih institucija i nastaviti ih izvršavati – navodi se u prijedlogu zaključaka.

Prema prijedlogu, ako zaključak ne bude ispoštovan, Republika Srpska će se povući iz svih sporazuma /o vojsci, indirektnim porezima, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u isto vrijeme poštujući Ustav BiH, a Narodna skupština Republike Srpske će donijeti izborni zakon Republike Srpske.

–Republika Srpska očekuje da se na predstojećem Uskršnjem saboru potvrdi kršenje Dejtonskog sporazuma – dodaje se u predloženim zaključcima.

Predložen je i zaključak da je Republika Srpska opredijeljena za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje međunarodnog prava, Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava Republike Srpske, kao i da se osuđuje i odbacuje protivustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, kojima se nastoji erodirati ustavnopravna pozicija Republike Srpske i ojačati institucije BiH.

–Osuđujemo i odbacujemo korištenje Suda i Tužilaštva BiH kao instrumenta kojima se nastoji nametnuti primjena odluka tzv. visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH koje su u suprotnosti sa odredbama Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i njegovih aneksa četiri i 10 – ističe se u prijedlogu.

Predloženim zaključcima osuđuje se i odbacuje korištenje sankcija Ministarstva finansija SAD kao sredstva pritiska na građane, političke partije i organizacije, ali i demokratski izabrane funkcionere Republike Srpske kojima se krše njihova ljudska prava i slobode.

Prema prijedlogu, zaključci u vezi sa razmatranjem aktuelne bezbjednosne i političke situacije u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku – prijedlog predsjednika Republike, predsjednika Narodne skupštine, predsjednika Vlade i srpskog člana Predsjedništva BiH, stupili bi na snagu narednog dana od dana donošenja.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button