Hronika

Tužilaštvo BiH: Utvrđuje se tačan broj žrtava nakon hapšenja zbog vrbovanja radi prostitucije

Uhapšenima u Banjaluci, kojima se na teret stavlja međunarodno vrbovanje radi prostitucije, sumnjiče se da su to činili dovođenjem stranih državljanki u BiH i da se sve najčešće realizovalo u iznajmljenim stanovima na banjalučkom području, te se utvrđuje tačan broj oštećenih žrtava, saopštilo je danas Tužilaštvo BiH.

Na taj način su, dodaje se, osumnjičeni ostvarivali nezakonitu imovinsku korist i vršili iskorištavanje i eksploataciju osoba koje su angažovali za pružanje seksualnih usluga za novčane iznose koje prethodno dogovore.

Tužilaštvo je navelo da je koordinisalo akcijom u kojoj su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na području Banjaluke izvršili hapšenja i pretrese prostorija koje koriste osobe osumnjičene za međunarodno vrbovanje radi prostitucije.

Žrtve krivičnih djela su državljanke Brazila, koje su dvije osumnjičene osobe iskorištavale u svrhu seksualne eksploatacije, ostvarivši na taj način veliku nezakonitu imovinsku korist. U realizaciji akcije otkrivene su i zbrinute dvije žrtve.

Istragom je utvrđeno da je riječ o dobro organizovanoj grupi koja djeluje na području EU radi iskorištavanja i navođenja na prostituciju stranih državljana, koji dolaze izvan prostora Unije.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo međunarodno navođenje na prostituciju i navođenje na prostituciju.

U saopštenju se dodaje da Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu, te će u narednom periodu, radi prikupljanja informacija, dokaza i saznanja, realizovati saradnju i koristiti kapacitete i resurse Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, te ostavariti međunarodnu saradnju sa Evropolom, Evrodžastom i Interpolom.

Na osnovu međunarodne pravne pomoći biće upućeno više zahtjeva za dostavu informacija različitim državama, dodaje se u saopštenju.

Postupajući tužilac donijeće odluku o daljim aktivnostima u predmetu koje će osigurati nesmetan nastavak istrage koju Tužilaštvo BiH vodi sa partnerskim policijskim agencijama.

Iz MUP-a Srpske juče je rečeno Srni da su pripadnici Uprave MUP-a za organizovani i teški kriminalitet uhapsili na području Banjaluke dva lica koja se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela međunarodno navođenje na prostituciju.

Dva lica zatečena su u društvu dvije mlađe državljanke Brazila, za koje postoje osnovi sumnje da su na području Banjaluke pružale seksualne usluge za novac.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button