Svijet

U Velikoj Britaniji rekordna potrošnja na muziku, filmove i videoigre

Tokom lockdowna ili zaključavanja zbog koronavirusa Britanci su dali mnogo novca za slušanje muzike, gledanje filmova i serija, te igranje videoigara. Zapravo, desila se rekordna potrošnja za ovu vrstu sadržaja.

U Asocijaciji trgovaca iz industrije zabave (ERA) su ukazali da se potrošnja desila tokom dugog perioda restriktivnih mjera u Velikoj Britaniji.

Potrošnja za tri navedene vrste sadržaja porasla je za 18,3 posto u odnosu na 2019. i iznosila je rekordnih 9,3 milijarde funti. Time je nastavljen rast potrošnje koji traje posljednjih osam godina.

Kim Bayley iz ERA-e smatra da bi potrošnja rasla i bez pandemije koronavirusa, ali da je ovaj sadržaj bio još traženiji tokom pandemije.

Prošle godine najviše je ostvaren rast u potrošnji na internetske videoservise kao što su Netflix, Disney Plus i Amazon Prime Video. Potrošnja je porasla za 39,7 posto i iznosila je 2,9 milijardi funti.

Međutim, i dalje najveće prihode ostvaruju prodavači videoigara. U odnosu na 2019. potrošnja za igre je porasla za 17,9 posto.

S druge strane, smanjila se potrošnja za DVD i Blu Ray diskove, a smanjenje je iznosilo 25,6 posto, prenosi Sky News.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button