Vijesti

Orban se sastao sa članovima Predsjedništva BiH

Premijer Mađarske Viktor Orban sastao se danas u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH.

Sastanku su prisutvovala sva tri člana Predsjedništva – Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić.

Ovaj susret je uslijedio nakon razgovara Orbana sa predsjedavajućom Savjeta ministara BiH Borjanom Krišto.

Kako je saopšteno iz Savjeta ministara BiH, Krišto je sa Orbanom razgovarala o unapređenju bilateralne saradnje i evropskom putu BiH.

Tokom susreta istaknuto je da je bilateralna suradnja prijateljskih zemalja dobra i da postoji značajan prostor i potreba za povećanjem robne razmjene.

Krišto je izrazila zahvalnost Orbanu i Mađarskoj diplomatiji na snažnoj i bezrezervnoj podršci evropskom putu BiH. Dodala je da odluka Evropskog savjetaa predstavlja i potvrdu zajedničkog prijateljstva Mađarske i BiH, te napora i predanosti koji su doveli do postizanja potrebnog stepena usklađenosti s kriterijumima za članstvo u EU, stoji u saopšptenju Savjeta ministara BiH.

Krišto je istakla je da je BiH otvaranjem pristupnih pregovora otvorila novo poglavlje evropske budućnosti, ali da predstoji posao na kojem će se morati raditi intenzivno. Kazala je da “nametnuta intervencija visokog predstavnika u BiH znatno otežava daljnji proces usklađivanja s europskim standardima”.

“Vrlo je bitno da sva rješenja, ne samo kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, kao posebno bitno pitanje za BiH, nego i sva druga, moraju biti rezultat unutarnjeg dijaloga i dogovora, odnosno ta pitanja moraju se rješavati unutar naših institucija, uz poštovanje demokratskih načela i vladavine prava”, rekla je, između ostalog, Krišto.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button