Tech

TikTok tužio vladu SAD

TikTok tuži vladu SAD zbog novog zakona koji bi prisilio ovu aplikaciju da se odvoji od kineske kompanije BajtDens, ili joj u suprotnom prijeti zabrana u Americi.

U dokumentu koji je danas predat sudu, piše da američki Kongres “preduzima mjeru bez presedana, kojom direktno izdvaja i zabranjuje TikTok”, i tvrdi se da je ovaj potez “neustavan”.

Tužba navodi i da nije moguće da BajtDens proda aplikaciju, kao i da bi zakon “nametnuo potpuno gašenje” do 19. januara sljedeće godine.

“Prvi put u istoriji, Kongres podržava zakon koji izdvaja jednu jedinu platformu i poziva na njenu zabranu. Time se zabranjuje i da svi Amerikanci učestvuju u jedinstvenoj onlajn zajednici koju čini više od milijardu ljudi širom svijeta”, navodi se u tužbi.

Podsjetimo, američki predsjednik Džo Bajden nedavno je potpisao zakon kojim se kompaniji daje devet mjeseci da TikTok proda nekoj američkoj firmi zbog “bezbjednosnih razloga”, ili će ova aplikacija biti zabranjena.

“Čak i izjave kongresmena jedva nagovještavaju neku potencijalnu mogućnost zloupotrebe TikToka od strane Kine, a ne navode nikakve jasne dokaze, bez obzira na to što ova platforma radi otvoreno i transparentno još od 2017. godine u SAD”, piše u tužbi.

TikTok navodi i da zabrana ne bi mogla da se održi jer bi morali da prepravljaju “milione linija koda” kako bi aplikacija promijenila vlasnika, jer kineska vlada ne bi dozvolila prodaju sa aktuelnim algoritmom TikToka.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button