Vijesti

EUFOR najavio dolazak 250 vojnika rezervnih snaga u BiH

Komandant EUFOR-a general-major Laslo Štic održao je konferenciju za štampu sa ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom, zamjenikom ministra odbrane BiH Slavenom Galićem i brigadnim generalom Tomom Kolendom, zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba OS BiH, u cilju informisanja građana BiH o dolasku strateških rezervnih snaga EUFOR-a u BiH radi obuke.

Štic je objasnio da EUFOR predstavlja funkcionalnu i efikasnu kombinaciju snaga raspoređenih u području operacija koje imaju na raspolaganju rezervne snage, koje mogu pozvati u slučaju potrebe.

  • Ove rezervne snage mogu se integrisati sa trupama EUFOR-a koje su već raspoređene u Bosni i Hercegovini. Јedan broj zemalja članica Evropske unije obavezao se da će obezbjediti ove rezervne snage. Ove rezervne snage se redovno raspoređuju u BiH u svrhu obuke i upoznavanja sa BiH i procedurama koje mi provodimo, kako bi, u slučaju potrebe za raspoređivanjem, bile u stanju da se brzo integrišu u snage EUFOR-a i izvrše zadatke koji im se dodijele. Na ovaj način obezbjeđuje se kontinuirano održavanje sigurnog i bezbjednog okruženja u BiH – navodi se u saopštenju EUFOR-a.

Kako oni dodaju, francuske snage iz sastava strateških rezervnih snaga EUFOR-a biće raspoređene sljedeće sedmice i ostaće ovdje oko mjesec dana.

Ovo raspoređivanje strateških rezervnih snaga nazvano je “Meleger”.

Ministar bezbjednosti Zukan Helez naglasio je da je ovo izvrsna prilika za OS BiH da se najprije uvježbaju, a zatim učestvuju sa EUFOR-om u vježbi koja je dio njihovog godišnjeg plana obuke i vježbi. Takođe je istakao da EUFOR ostaje u potpunosti posvećen i ključni akter u održavanju sigurnog i bezbjednog okruženja u BiH.

  • EUFOR je snažan, sposoban pouzdan partner BiH i ostaje predan pružanju podrške vlastima BiH u održavanju sigurnog i bezbjednog okruženja – navodi se u saopštenju.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button