Politika

Dodik: U EU nećemo u bavarskim pantalonicama, a ni u Marfijevim kaubojskim čizmama

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, rekao je da BiH neće ući u EU “ni u bavarskim pantalonicama, ni u Marfijevim kaubojskim čizmama” nego samo ako domaći predstavnici suvereno i demokratski upravljaju procesima.

Dodik je istakao da poziv koji je uputio predsjednik Naše stranke, Edin Forto, da se “dogovorimo ko vuče zemlju naprijed, a ko nazad” više nego besmislen.

– Nema se tu u vezi s čim dogovarati. Postoji samo opcija da se odredimo u vezi s tim da li želimo uključiti ili isključiti sopstveno pravo da odlučujemo u skladu sa demokratskim principima – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je svaki rezultat na putu ka EU, koji je napravljen, bio je rezultat takvog odlučivanja.

– Predstavnici Srba, Bošnjaka i Hrvata su sjedili, radili, dogovarali se i išli dalje. Onda su neki, za račun tuđih geopolitičkih interesa, riješili da isključe sebe i da pogaze demokratiju. Umjesto da nastave da rade posao za koji su izabrani, razumijevajući legitimnu želju i svog, ali i drugih naroda u BiH, oni su iz prostora u kojem se međusobno čujemo pristali da ih američki ambasador, Majkl Marfi, i Kristijan Šmit, kojeg nstitucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, odvedu u gluvu sobu. Stvar u vezi s apelacionim sudom je zapravo vrlo jasna – naglasio je Dodik na društvenoj mreži Iks.


Dodik je istakao da Forto očigledno ne misli da Banjaluka treba da bude domaćin apelacionom sudu, jer je, pretpostavlja, ona sjedište institucija Republike Srpske.

Moj stav je da je ljekovito i dobro za izgradnju međusobnog povjerenja u BiH da što više zajedničkih institucija svoja sjedišta ima na decentralizovan način. Takođe, važno je što su nam lider stranke Narod i pravda, Dino Konaković, nesvjesno, a Edin Forto svjesno obznanili da “SAD imaju svoju agendu ovdje”, uvjeravajući nas, valjda, da u BiH drugi mogu imati svoju agendu, a mi koji u njoj živimo i koje biraju naši građani to ne možemo – naglasio je Dodik.

On smatra da politiku ovdje, prije svega, definišu i sprovode srpski, bošnjački i hrvatski demokratski predstavnici.

– SAD i druge države imaju ambasade, koje su dobri gosti kada poštuju našu demokratiju i vrlo bezobrazni kada misle da imaju pravo da odlučuju umjesto miliona građana. Za kraj, čuli smo i to da će nam američka administracija pomoći u vezi s evropskim putem!? – naglasio je Dodik.

On je rekao da razumije da Forto i njemu slični imaju potrebu da potcjenjuju sami sebe, ali odluka domaćih zvaničnika da BiH ide ka EU i da ih EU poštuje kao partnera na tom putu – nema mnogo veze sa SAD.

– Ilustracije radi, u EU nećemo ući ni u bavarskim pantalonicama ni u Marfijevim kaubojskim čizmama. Ući ćemo samo ako suvereno i demokratski upravljamo procesima i odlučujemo o sebi. Zato Forti preporučujem da se ne bavi bajkama, već suštinom od koje zavisi dalji kapacitet našeg političkog odnosa: Želite li da izađete iz gluve sobe u koju su vas Marfi i Šmit uvalili 26. marta ili ne? Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su u tom smislu jasni. I za mene, kao demokratu, obavezujući – naglasio je Dodik.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button