Region

Brnabić: Nametanje rezolucije o Srebrenici vrhunac pravnog nasilja

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je da je neshvatljivo nametanje rezolucije o Srebrenici u agendu Generalne skupštine UN vrhunac pravnog nasilja, skandal i presedan.

Brnabićeva je naglasila da su na ovaj način prekršeni Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, jer se o tome nije izjašnjavalo tročlano Predsjedništvo BiH, što je neshvatljiv skandal, a onda šef Misije BiH pri UN Zlatko Lagumdžija ne želi da cirkuliše, odnosno dalje da prosljeđuje pismo jednog od članova Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

– Vi imate neshvatljivo pravno nasilje. Pod jedan to je u okviru BiH, za koju se kao bore, jer se ne bore za BiH, pošto su time poništili Dejtonski sporazum i Ustav BiH – rekla je Brnabićeva za TV “Hepi”.

Ona je ukazala da je drugi pravni presedan to što o toj rezoluciji ne odlučuje Savjet bezbjednosti UN, iako se BiH tretira kao zemlja koja je i dalje prijetnja miru i stabilnosti, zbog čega se njom isključivo i bavi Savjet bezbjednosti i zbog čega, na kraju krajeva, u njoj postoji Kancelarija visokog predstavnika.

– Zato što ta rezolucija nije prošla 2015. godine, oni sada praktično to izvlače iz Savjeta bezbjednosti i guraju direktno u Generalnu skupštinu UN, time praveći takav presedan koji će, ne u dugom roku, nego u srednjem roku, vjerujem za pet do deset godina, to u potpunosti podijeliti Generalnu skupštinu UN – rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da će se nakon ovog jedna za drugom vidjeti rezolucije i preglasavanje.

– Na kraju krajeva, do sada je postojao princip da se takve rezolucije, koje se bave tako ozbiljnom stvari, kao što je zločin genocida, uvijek usvajaju konsenzusom, a ovo će biti prvi put da to nije slučaj – rekla je Brnabićeva.

Ona je napomenula da su sponzori rezolucije Njemačka i Ruanda, a sada lobiraju za širi broj sponzora rezolucije.

Brnabićeva je rekla da postoje nevjerovatni pritisci na Srbiju svaki dan, među kojima je članstvo takozvanog Kosova u Savjet Evrope, što je suprotno svakom principu i zdravom razumu.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button