Svijet

Zelenski priznao: Pada Donjeck?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznao je da se situacija na liniji fronta u sukobu sa Rusijom pogoršava, okrivljujući Zapad za “ograničenu” vojnu pomoć.

On je ponovio raniju izjavu glavnokomandujućeg armije Aleksandra Sirskog, koji je upozorio na značajnu eskalaciju poslednjih dana, sa ruskim snagama koje su napale ukrajinske položaje u blizini gradova Liman i Artjomovsk (poznatih kao Bahmut u Ukrajini) i napredovale prema Časov Jar.

“Situacija na frontu tokom rata je uvek teška. Ali ovih dana – a posebno u oblastima Donjecka – postaje sve teže”, rekao je Zelenski u obraćanju naciji u nedelju.

On je napravio poređenje sa iranskim raketnim i napadom na Izrael u subotu, koji je odbijen uz pomoć SAD i savezničkih snaga.

“Savremena vazdušna snaga dokazuje svoju efikasnost, savremeni sistemi protivvazdušne odbrane su u stanju da zaštite živote – to se pokazalo na Bliskom istoku”, rekao je Zelenski, dodajući da se Zapad oglušuje o molbe Ukrajine za više finansiranja.

“Ceo svet vidi šta je prava odbrana. Čini se da je to izvodljivo”, naglasio je on, kritikujući američki Kongres zbog zadržavanja predloženog paketa pomoći koji je već mesecima u limbu.

Od početka sukoba između Rusije i Ukrajine u februaru 2022. godine, zapadni pristalice pružile su Kijevu milijarde dolara pomoći, a samo je Vašington dao preko 113 milijardi dolara. Bela kuća, međutim, nije uspela da dobije odobrenje Kongresa za dodatnih 60 milijardi dolara vojne pomoći, a republikanci u Predstavničkom domu insistiraju na jačim merama za suzbijanje ilegalne imigracije na južnoj granici SAD.

Moskva tvrdi da nikakav iznos zapadnog finansiranja neće promeniti tok njene vojne operacije.

 

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button