Svijet

Putin izdao naređenje: Grad mora pasti do 9. maja

Ruski vojni vrh je sebi postavio cilj da do 9. maja osvoji grad Časov Jar, izjavio je juče ukrajinski glavnokomandujući Oleksandr Sirski.

Naime, 9. maja Rusija slavi Dan pobede, kojim se obeležava sećanje na pobedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu. To je prilika da ruski lider Vladimir Putin pokaže najnovije oružje na vojnoj paradi.

Sirski je pre toga upozorio da se situacija na istočnom ukrajinskom frontu “značajno pogoršala poslednjih dana” pošto je Rusija intenzivirala ofanzivne akcije na istoku od prošlomesečnih predsedničkih izbora.

Ruske trupe fokusiraju svoje napore na prodor zapadno od okupiranog Bahmuta, rekao je Sirski. On je objasnio da su pokušavali da stignu do kanala Siverski Donec, veštačkog plovnog puta južno od reke po kojoj je dobio ime, i da zauzmu Časiv Jar – kako bi napredovali dalje ka aglomeraciji Kramatorsk.

“Planove neprijatelja ometa herojska odbrana naših brigada, koje su se bukvalno ukopale u zemlju, i zadržavaju svakodnevne napade neprijatelja”, rekao je Sirski.

“Ruske trupe su koristile brojčanu nadmoć i druge motivacione metode, uključujući pogubljenja i odvojene grupe pešadije, da napreduju do predgrađa Časiv Jara, ali smo ih uništili uz pomoć dronova kamikaza i artiljerijske vatre”, rekao je on.

“Da bismo mogli odlučno da odgovorimo na njihova dejstva i ojačamo odbranu, preduzeli smo mere za jačanje brigada municijom, dronovima i elektronskim ratovanjem”, rekao je on.

Prema rečima generala Sirskog, glavni zaključak nakon njegovog dvodnevnog boravka na ratištu je potreba da se poboljša kvalitet obuke, uključujući moralnu i psihološku komponentu, i da se poveća broj savremenih bespilotnih sistema različite namene.

Časiv Jar je uglavnom prazan grad, pretrpeo je teška razaranja i nalazi se 10 kilometara zapadno od Bahmuta. Rusija je pojačala ofanzivu na Časiv Jar nakon što je zauzela Avdijevku. Lokalne vlasti tvrde da je u Časiv Jaru ostalo 800 stanovnika.

Za Rusiju bi zauzimanje Časiv Jara bila ključna prekretnica za dalje napredovanje ka Konstantinovki, Kramatorsku i Slavjansku, kaže ukrajinska vojska.

 

 

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button