Društvo

BiH potvrdila da pristaje na sve uslove COVAX-a, na potezu Ministarstvo civilnih poslova

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je razgovaralo s čelnikom Svjetske zdravstvene organizacije te je potvrdilo da pristaje na sve uvjete za COVAX mehanizam kako bi riješili sve nedoumice za isporuke vakcina. Sada je na potezu Ministarstvo civilnih poslova koje treba riješiti tehničke detalje iz ugovora.

Tokom razgovora članova Predsjedništva BiH s generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom ponovo je istaknuto da je naša zemlja još tokom prošle godine ispunila sve svoje finansijske i druge utvrđene obaveze te da isto očekuje od programa COVAX i proizvođača vakcina koji djeluju u okviru ovog programa.

S druge strane čelnik WHO-a je ponovio uslove koje su pred bh. vlasti postavljene još 22. februara, a odnose se na hitno potpisivanje Popratnog pisma i Sporazuma o odšteti i odgovornosti između Bosne i Hercegovine i proizvođača. Svi članovi Predsjedništva iskazali su spremnost da potpišu ove dokumente kako bi krenuo proces dostavi svu količinu vakcina u jasno preciziranim rokovima.

Sastanak sa čelnicima WHO-a i COVAX-a imali su danas i u Ministarstvu civilnih poslova BiH na kojem se također raspravljalo o ovim pitanjima. Sastanak je, kako saznajemo, bio konstruktivan, a prisustvovali su i visoki zvaničnici kompanije Pfizer. Prema našim saznanjima oni su pojasnili sve što treba uraditi Ministarstvo, kao i Agencija za lijekove BiH kako bi se što prije završili tehnički detalji i krenula isporuka vakcine u našu zemlju.

Po svemu sudeći, svi se opet slažu da treba potpisati tražene dokumente i okončati zastoj zbog kojih naša zemlja još nije krenula u proces imunizacije svog stanovništva. Ostaje još samo pitanje ko je nadležan za potpisivanje, kao i tačan datum potpisivanja.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button