Svijet

Bajden: SAD pomogle Izraelu da obori skoro sve dronove i rakete koje je Iran ispalio

Američki predsjednik Džo Bajden najoštrije je osudio iranski napad na Izrael i dodaje da će pozvati lidere zemalja G7 da pruže zajednički diplomatski odgovor.

“Iran i njegovi saveznici koji deluju iz Jemena, Sirije i Iraka pokrenuli su vazdušni napad bez presedana na vojne objekte u Izraelu. Najoštrije osuđujem ove napade. Po mom nalogu, da bi podržala odbranu Izraela, američka vojska je tokom protekle nedjelje rasporedila avione i razarače balističkih projektila u region”, naveo je Bajden u saopštenju.

Dodao je da su, zahvaljujući raspoređivanju aviona i projektila i “izvanrednoj vještini” pripadnika američke vojske, SAD pomogle Izraelu da obori skoro sve dronove i rakete koje je Iran ispalio.

“Pozvaću svoje kolege, lidere G7 da koordiniraju ujedinjeni diplomatski odgovor na drski napad Irana. Moj tim će sarađivati sa kolegama širom regiona”, naveo je Bajden.

Istakao je da će Vašington ostati u bliskom kontaktu sa izraelskim zvaničnicima.

“I pored toga što danas nismo videli napade na naše snage ili objekte, ostaćemo oprezni zbog svih prijetnji i nećemo oklijevati da preduzmemo sve neophodne mjere kako bismo zaštitili naš narod”, poručio je Bajden.

Bajden razgovarao sa Netanjahuom
Američki predsjednik Džo Bajden saopštio je da je razgovarao telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom povodom iranskog napada na Izrael.

“Potvrdio sam čvrstu posvećenost Amerike bezbjednosti Izraela. Rekao sam mu da je Izrael pokazao izuzetan kapacitet da se brani čak i od napada bez presedana, šaljući jasnu poruku svojim neprijateljima da ne mogu efikasno da ugroze bezbjednost Izraela”, naveo je Bajden u saopštenju.

Netanjahu je prethodno održao vanredni sastanak ratnog kabineta.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button