Svijet

Zabrinuti saveznici: Da li je ukrajinska vojska pred slomom?

​Ruski raketni napadi na energetski sistem Ukrajine, bombardovanje njenog drugog po veličini grada Harkova i napredovanje duž fronta podstiču zabrinutost da se vojni napori Kijeva približavaju prelomnoj tački.

Velik nedostatak municije i ljudstva duž linije fronta od 1200 kilometara i praznine u protivvazdušnoj odbrani pokazuju da je Ukrajina u najosjetljivijem trenutku u više od dvije godine sukoba, prema zapadnim zvaničnicima koji poznaju situaciju, piše “Bloomberg”, a prenosi “NDTV”. Postoji značajan rizik od kolapsa ukrajinske odbrane, što bi Rusiji dalo prostor za veći napredak prvi put od početnih faza sukoba, rekao je barem jedan zvaničnik.

Sljedećih nekoliko mjeseci predstavljaće najteži test za Ukrajinu, uz sve veću iscrpljenost javnosti od rata, posebno u Harkovu na istoku zemlje, česte ruske mete. Prema izjavama stanovnika, u gradu vlada depresivno raspoloženje, a stanovnici koji su se počeli vraćati prošle godine sada ga ponovno napuštaju, iako kažu da trenutno nema masovnog egzodusa.

Ruske snage profitiraju od činjenice da je Ukrajina istrošila zalihe municije i teško nabavlja novo, a Moskva bi ove godine trebala osigurati šest miliona granata što vlastitom proizvodnjom, a što uz pomoć Sjeverne Koreje i Irana. Ukrajina trpi žestoke posljedice zbog unutrašnjih svađa američkih demokrata i republikanaca, zbog koje joj “visi” paket pomoći težak 60 milijardi dolara. Ne dođu li ta sredstva u nekom kraćem roku, teško je očekivati da bi se mogla duže vrijeme odupirati ovako žestokim ruskim napadima kao što su bili oni izvedeni posljednjih sedmica.

O povratku teritorija, što je bio cilj prošlogodišnje kampanje, više ne govore ni najoptimističniji Ukrajinci, pogotovo kad se uzme u obzir to da jedva zadržavaju rusko napredovanje, a iako SAD ne vidi nikakve znakove skorog proboja ruskih snaga, moral Ukrajine je nizak i ne može se isključiti mogućnost kolapsa njene vojske, govore američki zvaničnici koji su željeli ostati anonimni.

Ruska vojska raketira i vojne i civilne ciljeve, pa je tako u četvrtak uništila termoelektranu Tripilska, 45 kilometara južno od Kijeva, koja je bila najveći proizvođač energije u regiji oko glavnog grada, a takođe su raketirana postrojenja i skladišta gasa u pet regija. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je nedostatak protivvazdušne odbrane svoje vojske “najvećim izazovom” koji je pred njom.

Ruske snage napadaju duž cijele linije fronta, a zasad su ostvarile marginalne uspjehe nakon zauzimanja istočnog grada Avdejevka u februaru. Nastoje se zatvoriti na strateški ključnim mjestima, kao što je grad Časiv Jar, zapadno od Bahmuta u ukrajinskoj regiji Donjeck. U namjeri da spriječe kolaps odbrambenih linija, Zelenski i parlamentarni zastupnici proveli su reformu zakona kojima se odobrava niža starosna granica za regrutaciju i postrožili pravila.

Ključna briga je Harkov, grad koji su ruske snage bezuspješno pokušale zauzeti na početku specijalne vojne operacije, a koji je zbog blizine ruske granice česta meta ruskih projektila, naročito stambena područja, a uništeni su gotovo svi lokalni kapaciteti za proizvodnju električne energije. Prvi put od početka sukoba manje od polovine Ukrajinaca vjeruje da zemlja može povratiti sve teritorije koji je Rusija zauzela, pokazalo je istraživanje “Rating Group” sa sjedištem u Kijevu u februaru. I dok većina Ukrajinaca i dalje vjeruje u pobjedu, sve se više pitaju što ona može značiti, piše “Bloomberg”, a prenosi “Tportal”.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button