Svijet

Ukrajinci ne znaju šta im se sprema

Putinova nova pruga u Ukrajini, izgrađena kao kopnena alternativa mostu preko Kerčkog moreuza, skoro je spremna.

Puštanje u rad ove železničke veze moglo bi da predstavlja “ozbiljan problem” za Kijev, upozorio je Kirilo Budanov, šef ukrajinske Odbrambene obaveštajne službe (DIU).

“Rusija je zapravo gradila prugu više od godinu dana za povezivanje sa našim privremeno okupiranim južnim teritorijama. Ovaj proces je skoro završen i mogao bi da predstavlja ozbiljan problem za nas. Ali nadam se da ćemo srediti kopneni deo pruge nekako svi imaju iskustva u tome i to je mnogo lakše nego pitanje Krimskog mosta“, rekao je Budanov.

Železnica koju je izgradila Rusija povezuje ruski lučki grad Rostov na Donu sa poluostrvom Krim – njegovim glavnim logističkim čvorištem na jugu Ukrajine – kao alternativu Krimskom mostu, koji prolazi kroz ključne okupirane oblasti kao što su Donjeck, Mariupolj i Berdjansk . Vladimir Putin je na mitingu nakon svoje ubedljive izborne pobede prošlog meseca saopštio da je završena izgradnja železničke deonice između Rostova na Donu i Berdjanska.

Andrij Jusov, portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe, rekao je prošlog meseca da Moskva “pokušava da ojača železničku vezu” zbog čestih ukrajinskih napada na Krimski most, dodajući da je “misija” Kijeva da spreči Rusiju da dovrši most.

Železnički most preko Kerčkog moreuza Putin je svečano otvorio u decembru 2019. Ruski predsednik Vladimir Putin otputovao je prvim putničkim vozom koji je prešao preko železničkog mosta Krim-Rusija. Vođa Kremlja je čak bio i na vozačkom mestu.

Reč je o kontroverznom mostu namenjenom za železnički saobraćaj između Ruske Federacije i poluostrva Krim, bivšeg dela Ukrajine, koji je Moskva jednostrano anektirala 2014. godine, što je izazvalo međunarodne sankcije. Krimski most dug 19 kilometara povezuje poluostrvo Kerč na Krimu sa Tamanskim poluostrvom na jugu Rusije.

Sada bi Putinova nova pruga u Ukrajini trebalo da bude kopnena alternativa mostu preko Kerčkog moreuza, koji je bio meta ukrajinske sabotaže od ruske invazije.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button