Svijet

Rusi kreću u veliku ofanzivu

Američki republikanci i njihov kandidat Donald Tramp moraju zapamtiti da su stranka Ronalda Regana i da podržavaju Ukrajinu dok se ruske snage pripremaju za veliku ofanzivu u maju ili junu.

Ovo je poruka Andrija Jermaka, moćnog šefa kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je to preneo sinoć u intervjuu za Politico.

Upitan da li se plaši da će Tramp biti ponovo izabran ili da paket pomoći predsednika Džoa Bajdena Ukrajini na kraju neće uspeti da prođe u Predstavničkom domu, gde su Trampovi lojalisti mesecima kočili, Jermak je rekao da ne veruje da će republikanci zaboraviti njegova dva mandata na funkciji predsednika Ronalda Regana i njegove hladnoratovske kampanje protiv moskovske “imperije zla”.

“Ne verujem da će oni koji predstavljaju Reganovu stranku napustiti Ukrajinu”

“Ne verujem da će neko ko predstavlja stranku Ronalda Regana napustiti Ukrajinu. Regan je razumeo Sovjetski Savez i Rusiju, a svi koji razumeju nastaviće da podržavaju naše borce jer razumeju da diktatori nikada ne prestaju svojevoljno i da moraju da budu zaustavljeni”, rekao je on.

Jermak, koji je nekoliko minuta ranije upravo razgovarao sa Bajdenovim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom, ostao je uveren da će pomoć na kraju biti odobrena.

“Ukrajina se približava kritičnom trenutku”
Nije bio siguran kada će se to dogoditi, ali je insistirao da to mora biti uskoro. „U međuvremenu, to nas košta života i veoma se nadam da će biti usvojeno ovog meseca pošto se Ukrajina približava kritičnom trenutku“, rekao je on.

Bajdenovi pomoćnici rade iza kulisa kako bi osigurali da predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson stavi paket pomoći Ukrajini od više milijardi dolara na glasanje već sledeće nedelje. Bajden je javno vršio pritisak na republikance u Predstavničkom domu da usvoje paket, ali je izbegao napad na predsednika, odlučivši da mu da prostor da ubedi frakciju GOP-a.

Zelenski i njegovi najviši zvaničnici takođe tiho lobiraju kod republikanaca. Ukrajinski predsednik je prošle nedelje otkrio da je imao telefonski razgovor sa Džonsonom, u kojem je objasnio koliko je paket pomoći ključan za Ukrajinu i detaljno izneo talas napada raketama i dronovima i razaranja koja su oni izazvali, posebno energetske infrastrukture zemlje.

“Ovo je priprema za veliku rusku ofanzivu”
Nasilni napadi na Ukrajinu u poslednje tri nedelje deo su priprema za veliku rusku ofanzivu, rekao je Jermak. On očekuje da će glavna meta napada verovatno biti grad Harkov na severoistoku zemlje, drugi po veličini grad u Ukrajini. Podsetimo, Harkov je nedavno bio pod posebno žestokim ruskim udarom, tokom kojeg su uništene njegove elektrane.

“Znamo da Putin sprema novi talas mobilizacije i računamo da bi nove velike ruske operacije mogle da počnu krajem maja ili početkom juna. Naravno, moramo biti spremni za to”, rekao je Hermak. “I dalje su nam kritično potrebni dodatni sistemi protivvazdušne odbrane jer bez njih nije moguće braniti naše gradove”, dodao je on.

Jermak je rekao da je potrebno više raketa zemlja-vazduh Patriot za odbranu linija fronta, gde Rusi nanose ogromnu štetu. Ukrajinci strahuju da će Rusi poremetiti vojnu ravnotežu korišćenjem tzv „klizne“ vođene bombe.

“Ovo je kritičan trenutak”
To su bombe koje sadrže 1,5 tona eksploziva i modifikovano su oružje iz sovjetskog doba. Ruski borbeni avioni ih bacaju oko 70 km od cilja, a zatim ih usmerava sistem za navođenje, koristeći krila koja se otvaraju da „klize“ bombu ka meti. Oni su korišćeni u nedavnoj ruskoj ofanzivi u Donjeckoj oblasti i izazvali su haos među braniocima Avdijevke, grada na istoku Ukrajine koji je pao u ruke Rusa prošlog meseca.

“Ali opet, problem nam je vreme”, kaže Jermak. “Želeo bih da istaknem da je sada kritičan trenutak. Veoma je važno da je paket odobren ovog meseca“, dodao je on.

Upitan da li će Ukrajina poslušati američke molbe da izbegne napade na ruska naftna postrojenja, Jermak je izbegao direktan odgovor. U intervjuu za Vašington post prošle nedelje, Zelenski je rekao da su napadi na rusku energetsku infrastrukturu legitimna vojna strategija.

Jermak je dao dalje objašnjenje, rekavši da “mora da se vrati za ono što nam Rusi rade. Moramo da uništimo njihovu kritičnu infrastrukturu – jer je jedini jezik koji razumeju sila”.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button