Društvo

UIO tražila od Radišića još 90 dana za kupovinu zgrade od 100 miliona

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nije uspjela da za tri mjeseca razmotri ponudu za kupovinu poslovnog prostora u centru Banjaluke koju je dao Mile Radišić, odnosno njegovo preduzeće “Grand Trade”, pa im je kontroverzni biznismen osuđen za privredni kriminal dao još 90 dana da razmisle, saznaje portal CAPITAL.

Podsjećamo, Radišić je 17.020 kvadrata poslovnog prostora ponudio za 84.249.000 KM bez PDV-a, odnosno 4.950 KM po kvadratnom metru.

Sa PDV-om objekat bi trebalo da košta 98,5 miliona KM, dok je UIO za ove namjene planirala potrošiti 35 miliona, što je daleko ispod cifre koju traži Radišić.

Iako je ogromna razlika u cijeni onog što se nudi u odnosu na sredstva sa kojim Uprava raspolaže, novi rokovi jasno ukazuju na to da postoji obostrana zainteresovanost za sklapanje posla, jer bi u suprotnom ponudu bila odbijena na samom startu.

Iz UIO BiH su za CAPITAL kazali kako su prije nego što je istekao prvobitni rok od 90 dana od Radišiča tražili i dobili saglasnost da se period važenja ponude produži.

“Uprava za indirektno oporezivanje je blagovremeno odnosno prije isticanja perioda važenja gore navedene ponude od ponuđača Grand Trade zatražila pismenu saglasnost za produženje perioda važenja ponude na dodatni period do 30.06.2021. godine, a imajući u vidu da postupak evaulacije ponude zbog kompleksnosti predmeta javnog oglasa zahtjeva dodatno vrijeme. Ponuđač je dostavio pismenu saglasnost na gore navedeni dodatni period važenja svoje ponude”, kazali su u UIO BiH.

Inače, Radišić, odnosno njegov „Grand Trade“ bio je jedini ponuđač na raspisanom tenderu. To ne treba da čudi jer su uslovi koje je zahtijevala UIO poklapaju upravo sa onim čime Radišićev “Grand Trade” raspolaže u ulici Vuka Karadžića u Banjaluci.

Tražili su da se objekat nalazi na udaljenosti ne većoj od tri kilometra od centra grada Banjaluka, da ima 12.000 metara kvadratnih prostora, te parking i tehničke prostorije od 3.000 kvadrata.

Ovo je inače četvrti put da UIO pokušava da trajno riješi problem smještaja u Banjaluci. Od 2014. do kraja 2018. godine raspisana su tri javna javna oglasa za kupovinu poslovnog objekta, ali ponuda nije bilo.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button