Vijesti

Tužilaštvo traži da se Novaliću zabrani rad na poziciji premijera

Tužilaštvo BiH danas je u nastavku suđenja u predmetu “Novalić i drugi” od Suda BiH zatražilo zabranu rada Fadilu Novaliću, premijeru FBiH kojem se sudi zbog afere “Respiratori”, kao i Jelki Milićević, ministrici finansija FBiH.

Tužilaštvo BiH traži da se Fadilu Novaliću zabrani rad na poziciji premijera FBiH do izricanja prvostepene presude, posjećivanje službenih prostorija, odnosno Vlade FBiH, te izrekne mjera zabrane sastajanja s određenim svjedocima.

Iste mjere su zatražene i za ministricu finansija u Vladi FBiH Jelku Milićević. Tužilaštvo to pravda neophodnošću da se zadrži i dignitet rada tih institucija kako ne bi došlo do utjecaja na sam proces.

Pravdaju to i praksom većine zapadnih zemalja s obzirom na to da je riječ o značajnom sudskom procesu.

Mjere zabrane su zatražene i za Fahrudina Solaka, a traže da mu se zabrani pristup Federalnoj upravi civilne zaštite te sastajanje sa svjedocima.

Za Fikreta Hodžića se traži zabrana obavljanja dužnosti odgovorne osobe u preduzeću “Srebrena malina”, kao i zabrana sastajanja sa svjedocima.

Ukoliko Sud BiH prihvati ovaj zahtjev Tužilaštva BiH, rad kompletne Vlade FBiH bit će upitan, koja je svakako u tzv. tehničkom mandatu jer od izbora 2018. nikada nije formirana nova.

Odbrana Fadila Novalića, premijera FBiH, smatra da je prijedlog Tužilaštva BiH o zabrani rada premijera i zabrana sastajanja sa svjedocima paušalna i da se zasniva na pretpostavkama.

Ističu da se prema optuženom mora imati presumpcija nevinosti te da je Tužilaštvo iste argumente koristilo i kada su tražili pritvor u maju prošle godine, kada je Sud odbacio takav zahtjev.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button