Društvo

Sve više električnih automobila u Banjaluci

Na području Banjaluke nema znatan broj registrovanih električnih automobila, ali je primjetno da se u prethodnim godinama taj broj povećava i očekuje se ekspanzija ovog tipa automobila na našim putevima, rekao je za “Nezavisne” Slavko Davidović, šef Odsjeka za saobraćaj.

Prema njegovim riječima, punjači za električna vozila na području grada postavljeni su još 2018. godine na dvije lokacije, i to u Vidovdanskoj ulici i u Ulici kralja Petra I Karađorđevića.

“Na obje lokacije postavljena su po tri punjača, te su obje lokacije u funkciji. Trenutno je pet punjača u funkciji jer je jedan oštećen tokom saobraćajne nezgode”, kazao je Davidović.

Naglasio je da nemaju evidenciju o  iskazanim potrebama za punjenje električnih automobila, te se ne može odrediti prema tome da li je velika potreba za punjačima.

“Osnovna vodilja pri realizaciji ovog projekta je bila afirmacija Banjaluke kao ‘zelenog grada’. Cilj je bio da se pored afirmacije Banjaluke kao ‘zelenog grada’ privuku i korisnici ovih automobila iz okruženja kao mjesto gdje mogu doći koristiti potencijale grada, a da pritom mogu nesmetano da dođu sa električnim automobilom”, objasnio je Davidović.

Istakao je da su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve zadovoljni, te smatraju da je ovaj projekat uspješan.

“U 2021. godini nije planirano postavljanje novih javnih punjača.

Ovaj projekat je bio afirmativnog karaktera i potpuno je besplatan za korisnike”, rekao je Davidović.

Gradska uprava nema direktne prihode od samih punjača, već mjesečno izmiruje troškove utrošene električne energije prema distributeru.

“Na punjačima su instalirani tipski utikači koji odgovaraju poznatim proizvođačima električnih automobila. Punjenje električnih automobila je jednostavan proces koji je za svaki tip automobila zasebno definisan od strane prizvođača, te nakon što se automobil softverski pripremi za punjenje, spajanjem utikača na mjesto na automobilu počinje proces punjenja”, pojasnio je Davidović.

Kompletan proces punjenja na instaliranim javnim punjačima traje od dva do tri časa, s obzirom na to da se radi o srednje brzim punjačima.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button