Politika

Stevandić: Zatvaranje računa – američka pakost i teško kršenje zakona

Komentarišući zatvaranje bankovnih računa pojedincima iz Republike Srpske, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i lider Ujedinjene Srpske dr Nenad Stevandić smatra da je to teško kršenje zakona.

“Znači, ljudima bez presuda su zatvoreni računi. Zbog političke sile mi možemo sa punim pravom reći da je ovo najveće kršenje ljudski prava u Evropskoj Uniji. I ja i dalje, kao što znate, radim, operišem. I sada bi ja trebao da budem uskraćen za tu platu u svojoj zemlji radi američkih sankcija koje su mi odredile da ne mogu imati imovinu u Americi i ne mogu imati račune u Americi” – smatra Stevandić.

On dodaje da je Evropska Unija još 2016, 18, a potom 21 godine napravila odredbe koje štite svoje građane i kojim se štite institucije i preduzeća od ovakvog vida američke moći.

“I to je jedna vrsta pakosti radi političke neposlušnosti američkoj i geopolitičkoj strategiji, koja podrazumjeva konfrontaciju sa Rusijom i apsolutnu poslušnost, ali i nedostatak moći Evropske Unije” – rekao je Stevandić

Stevandić poručuje da je odlukom predstavnika američke ambasade ili Stejt departmenta Agenciji za bankarstvo u Sarajevu naređeno da zatvore računi političarima s čijom se oni politikom ne slažu, u suprotnom će im biti onemogućen swift što bi dovelo u pitanje rad sa desetinama hiljada klijenata i da su upravo zbog te odgovornosti prema drugima, političari sami zatvorili račune.
“Mi ćemo tu pakost lako da izdržimo. Ali nisu samo Srbi sankcionisani. Ja razumijem zašto su oni sankcionisali, jednog od bošnjaka direktora OSE, koji se dovodi u vezu sa narko kartelima. Ali niko od nas nema nikakve veze ni sa kakvim kršenjem zakona, pranjem novca. Mi nemamo presude. Ovo je akt političke sile, da bi smo mi bili poslušni” – smatra Stevandić, dodajući da će se i ovo pokazati kao promašaj američke politike.

Govoreći o Rezoluciji u Srebrenici koja treba da bude prezentovana u Ujedinjenim nacijama, Stevandić smatra da je to način da se američka politika dodatno etablira na ovim prostorima.

“Naravno, da ima i onih koji smatraju da je ovo put do unitarne BiH, gde bi Srbi izgubiti svoje pravo glasa, gdje oni neće više biti konstitutivni narod, nego će biti pod pritiskom djela bošnjaka koji će biti u toj varijanti tretirani kao većinski, a Amerikancima poslušan narod” – dodaje Stevandić.

On dodaje da u Bosni i Hercegovini je prema podacima koju je iznio Istraživačko-dokumentacioni centar pod kontrolom bošnjaka zaključio da je u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu bilo ukupno 94.000 poginulih.

“Ako pogledate procentualno, vidjećete da je svaki narod slično poginuo i da su ti procenti u okviru broja po popisu iz 1991. Znači, niko ni na kom nije moguće da počni genocid sa brojevima koje je bošnjačka strana iznijela.
Prosto je neverojatno da se presuda presuđuje za opštinski genocid u jednoj opštini. Sada se to koristi kao indukcioni moment, da bi se to usvojilo u Ujedinjenim nacijama” – rekao je Stevandić za Euronews Srbija.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button