Svijet

Šolc: Ukrajini neće biti isporučeni borbeni avioni koje traži

Njemački kancelar Olaf Šolc isključio je mogućnost slanja borbenih aviona u Ukrajinu, samo nekoliko dana nakon što se Njemačka obavezala na slanje tenkova.
Šolc je rekao da je njegov fokus bio na isporuci njemačkih tenkova “leopard 2”.

“Činjenica je da smo donijeli odluku o slanju tenkova. Mislim da je neozbiljno odmah pokretati neku novu debatu u NJemačkoj”, rekao je Šolc u intervjuu za “Tagesšpigl”.

Šolc je ponovio da NATO nije u ratu sa Rusijom i da oni neće dozvoliti takvu vrstu eskalacije.

NJemačka se ove sedmice obavezala da će Ukrajini isporučiti 14 tenkova “leopard 2”, posle višenedjeljnog pritiska saveznika.

Odmah nakon toga SAD su saopštile da će Ukrajini obezbjediti svoje tenkove “M1 Abrams”.

Ukrajina je zatražila od savezničkih zemalja da formiraju “koaliciju borbenih aviona” kako bi ojačale svoje sposobnosti i to uz pomoć aviona “F-16” i “F-35”, “eurofajtera”, “tornada”, francuskih “rafala” i švedskih aviona “gripen”.

SAD su saopštile da će sa Kijevom “veoma pažljivo” u četvrtak razgovarati o ideji isporuke aviona, prenosi Bi-Bi-Si.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je da su im potrebne i rakete kako bi “drastično smanjili ključno naoružanje Rusije”.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je ranije da su njegovoj zemlji potrebne američke rakete “ATAKMS” dometa 297 kilometara, koje bi “pomogle Kijevu da predvidi ruske napade na urbana područja i civile”.

Vašington je do sada odbijao da obezbjedi to naoružanje.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button