Svijet

Erdogan obećava Švedskoj da će biti „šokirana“ zbog odluke o članstvu Finske u NATO-u

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi Turska mogla da donese odluku o članstvu Finske u NATO-u, koja bi mogla da „šokira“ Švedsku.
„Ako bude potrebno, mi možemo da pošaljemo drugi odgovor o Finskoj. Švedska će biti šokirana, kada budemo dali različit odgovor za Finsku“, rekao je Erdogan tokom susreta s omladinom u turskom gradu Biledžiku.

Finska i Švedska su nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, 18. maja prošle godine, predale generalnom sekretaru NATO-a zahteve za prijem u Alijansu. Zahteve Švedske i Finske za članstvo u NATO-u nisu ratifikovale samo dve od 30 zemalja – Turska i Mađarska.

Šef švedske diplomatije Tobijas Bilstrjom ranije je izjavio da je zbog spaljivanja Kurana proces stupanja te kraljevine u NATO obustavljen, ali je dodao dase nada da će dogovor s Ankarom biti postignut na samitu ministara inostranih poslova zemalja – članica NATO-a koji se u julu održava u Viljnusu.

Izvor iz Ankare je ranije rekao Sputnjiku da je trilateralni mehanizam, pokrenut radi prijema Švedske i Finske u NATO, obustavljen na neodređeno vreme, na zahtev turske strane.

Ranije je šef finske diplomatije Peka Havisto izjavio da je moguće da procedura ratifikacije zahteva te zemlje za članstvo u Severnoatlantskoj alijansi bude nastavljena odvojeno od Švedske, ali je zatim povukao svoju izjavu.
Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu je izjavio da Turska nije dobila od Finske predlog da stupi u NATO nezavisno od Švedske.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button