Politika

Šmitov Izborni zakon objavljen u Službenom glasniku

Službeni glasnik BiH u petak je objavio Odluku Kristijana Šmita o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kao i naknadnu ispravku te odluke.

Kako se navodi, Odluka stupa na snagu „odmah i odmah se objavljuje na službenoj internet stranici Kancelarije visokog predstavnika i u Službenom glasniku BiH”.

-Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji čini sastavni dio ove Odluke, stupa na snagu na način predviđen članom 114. navedenog zakona, na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, ili dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji uz izmjene i dopune – navodi Šmit.

Podsjećamo, Vlada RS je juče i zvanično odbacila nametnute izmjene Izbornog zakona BiH i pozvala sve predstavnike iz RS u organima za provođenje izbora da podnesu ostavku.

Narodna skupština je usvojila Nacrt izbornog zakona RS, u toku je faza javne rasprave, a do kraja mjeseca očekuje se posebna sjednica NSRS na kojoj je najavljeno usvajanje zakona.


Istovremeno, istekao je rok koji je zaključcima NSRS dala „kolonijalnoj upravi“ da poništi odluke Šmita. Sada srpski parlamentarci to treba da zatraže od Parlamentarne skupštine BiH, kao i da Službeni glasnik BiH više ne objavljuje Šmitove odluke, a da se internet stranica OHR proglasi neprihvatljivim mjestom objave odluka Šmita.

-Da se na istoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH donese Izborni zakon BiH, sa svim poboljšanjima koji se tiču izbornog integriteta i da se razvlasti CIK u njegovom antiustavnom djelovanju; Da se postigne politički konsenzus o daljem evropskom putu BiH i da se taj proces bitno ubrza; Da se donese Deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH. Ukoliko se ne ispoštuje Zaključak broj 2. Narodne skupštine Republike Srpske, Narodna skupština Republike Srpske traži od izabranih predstavnika da prestanu odlučivati na nivou BiH i da se više ne vraćaju u taj proces – glase zaključci NSRS.

Kako nezvanično saznajemo, parlamentarci iz RS u Sarajevu našli su se ovih dana u nezavidnom položaju jer se od njih očekuje da djeluju, a nije im rečeno kako.

-Šta znači da PS BiH proglasi ništavnim sve odluke Šmita? Da li to treba tražiti putem zaključaka, zakona… Zaključci NSRS su im zvanično dostavljeni ali su tražili dodatna pojašnjenja, dok im američke sankcije vise nad vratom – tvrdi izvor Srpskainfo

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button