Politika

Konaković okuplja Bošnjake iz regiona

Ministar spoljnih poslova BiH i predsjednik NiP Elmedin Konaković potvrdio je da će 12. aprila biti održan sastanak političkih predstavnika Bošnjaka cijelog regiona.

Takođe je istakao da je sastanak dogovoren i prije nego se pojavila informacija o “Vaskršnjem saboru” Srbije i Srpske kojeg organizuje Aleksandar Vučić.

Jezik, religija, tradicija
–Sastanak predstavnika Bošnjaka regiona nije moja ideja. Takav skup su predložili Bošnjaci koji BiH smatraju svojom maticom i od političkog Sarajeva očekuju da ih sve zajedno okupi, a žive i politikom se bave u drugim zemljama regiona. Neki od njih se žestoko ne slažu oko različitih političkih pitanja, a jedinstveni su oko ovog i spremni da na sastanku u Sarajevu sjede jedni do drugih – napisao je Konaković.

Istakao je da ovaj skup nije nikakav odgovor skupu koji se planira u Srbiji, a iza kojeg stoji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Mnogo je važnih identitetskih pitanja. Jezik, religija, tradicija, kultura, obrazovanje, istorija i još neke. EU integracije su naš zajednički cilj. Zajedničko političko djelovanje izabranih parlamentaraca jedna je od ideja koje su predložene od kolega. Sve su to teme koje smo dogovorili na iftaru u Podgorici gdje je većina predstavnika stranaka već sjedila za istim stolom. Sve isto sam čuo i na iftaru u Zagrebu. Stranke koje su pozvane se značajno bave etničkim pravima unutar sekularnih sistema, zagovaraju naravno gradjansko, al’ veliku važnost daju etničkim identitetima – dodaje Konaković, piše Avaz.

Kaže i da je razgovarao sa kolegama koje dolaze sa lijevog i liberalnog političkog spektra i svi koji misle da pripadaju ovom skupu više su nego dobrodošli.

– Na sastanak smo pozvali svoje ljute političke rivale jer i mi iz Sarajeva po ovom pitanju moramo pokazati jedinstvo i ozbiljnost. Dugo je na ovim prostorima skup Bošnjaka regiona na jednom mjestu tabu tema, zabranjeno je o njoj i razmišljati. Pojave se i domaći klovnovi koji takav skup razbijaju zbog sitnih interesa svojih stranaka, ega ili možda čak zbog interesa službi drugih zemalja za koje su godinama radili, a možda još uvijek rade? Niko od nas na ovom događaju nema pravo skupljati političke poene – istakao je ministar.

Naglašava da je spreman na tom sastanku sjesti rame uz rame sa najljućim političkim rivalima.

Mora se desiti
–Spreman sam na tom sastanku sjesti na kraj stola, stati na začelje kolone, a isto sam tako spreman da se na tom skupu prvi obraća i u pročelju stola sjedi predsjednik SDA BiH, stranke koja ima najveći broj glasova od svih stranaka u regionu. Spreman sam unijeti stolice onima koji će na njih sjesti, al’ takav sastanak se napokon mora desiti. Bošnjaci regiona su politički narod, ogromnog potencijala. Vrijeme je da se taj potencijal usmjeri i artikuliše, a saradnja medju nama značajno unaprijedi. Zbog našeg naroda, zbog naše djece, naše bolne historije i naše svijetle budućnosti – dodao je Konaković.

Dolazak 12. aprila već je potvrdila većina pozvanih izvan Bosne i Hercegovine, a očekuje se da će doći i domaći politički lideri. Tema sastanka je “Položaj i status Bošnjaka u regiji”.

Izetbegović ne dolazi
Međutim, predsjednik SDA Bakir Izetbegović odgovorio je da jeste primio poziv, ali da se neće odazvati.

-Osnovni razlog je Konakovićeva vodeća uloga u grupaciji stranaka koja je zbog vlastitih interesa pogazila izbornu volju Bošnjaka, njihovo dostojanstvo i nacionalni interes. Konakovićevu fotelju su Bošnjaci i drugi bosanski patrioti platili nedopustivim ustupcima i predajom niza vitalno važnih pozicija u državnim i federalnim institucijama i javnim preduzećima. Po njegovoj pameti Bošnjake u BiH predstavlja politička manjina spremna da proda vlastito dostojanstvo i snishodljivo ispunjava zahtjeve političkih predstavnika Srba i Hrvata, što mu oduzima legitimitet da uopće govori o statusu Bošnjaka – dodao je u obraćanju na zvaničnom Fejsbuk profilu.

Izetbegović je poručio da se o statusu Bošnjaka ne može razgovarati bez njihovih političkih predstavnika u institucijama.

-Pri tome, sastav kojem je poziv upućen je, najblaže kazano, čudan. Nije pozvan član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bošnjak, potpredsjednik Federacije BiH Bošnjak, premijer Federacije BiH Bošnjak – bez obzira što je nametnut, a istovremeno je poziv upućen predsjednicima nekih neparlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini, koje su potpuno irelevantne. O statusu Bošnjaka ne može se razgovarati bez njihovih političkih predstavnika u institucijama. Saradnju sa predstavnicima Bošnjaka u državama regije su imali i imaju svi članovi Predsjedništva BiH izabrani iz reda bošnjačkog naroda, te je u tom smislu Konakovićeva inicijativa – višak i pokušaj njegovog samonametanja i samopromocije – navodi Izetbegović.

Za kraj je kazao da smatra da “nije uputno imate kontakte sa Konakovićem dok se ne riješe vrlo ozbiljne optužbe na njegov račun”.

-Takođe, SDA, kao najveća stranka u Bosni i Hercegovini za koju pretežno glasaju Bošnjaci, održava redovne kontakte i ima saradnju sa većinom političkih predstavnika Bošnjaka u regiji. Nastavićemo to da činimo i da im pružamo podršku u ostvarivanju interesa Bošnjaka u državama u kojima oni žive. Za to nam nije potreban posrednik, pogotovo ne u Konakovićevom liku i djelu – poručuje predsjednik SDA.

Smatra da nije uputno da imam bilo kakve kontakte s Konakovićem dok se ne razriješe vrlo ozbiljne optužbe koje se odnose na njegove veze sa narko-kartelom dokumentivane u akaj aplikaciji.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button