Društvo

Na Balkanu manje migranata za 47 odsto

U Agenciji za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) kažu da trenutna situacija na zapadnom Balkanu nije zabrinjavajuća u vezi sa migrantima.l

“Broj registrovanih migranata u prva dva mjeseca ove godine manji je za 47 odsto u odnosu na isti period lani”, kažu u Frontexu za “Nezavisne”.

Dodaju da je zabilježen ilegalan ulazak 2.450 migranata, te da je u februaru registrovano 400 slučajeva ilegalnog prelaska granice.

Što se tiče nacionalnosti, radi se o Sirijcima i Avganistancima. Oni, međutim, upozoravaju da su brojevi možda nešto veći, a nisu registrovani zbog kašnjenja u izvještavanju.

U Frontexu kažu za “Nezavisne” da je ovih dana imenovan još jedan oficir za vezu za područje zapadnog Balkana, koji će biti baziran u Tirani. Podsjetili su da je prije tri godine imenovan prvi i zasad jedini oficir za vezu koji se nalazi u Beogradu. Dolaskom novog oficira za vezu, njih dvojica će podijeliti nadležnosti pa će oficir iz Beograda, kako je naglašeno, biti odgovoran za Srbiju, Crnu Goru i BiH, dok će oficir sa sjedištem u Tirani biti odgovoran za Albaniju, Kosovo i Sjevernu Makedoniju.

Takođe, zemlje članice EU pripremaju se za novi migrantski talas koji se očekuje narednih sedmica, kako vrijeme postane toplije, a trenutni brojevi na svim migrantskim rutama, kako kažu u Frontexu, značajno su manji u odnosu na isti period lani.

Očekujući porast broja dolaska ilegalnih migranata, Austrija, Slovenija, Italija i Mađarska planiraju jačanje policijskih patrola na granici sa Hrvatskom, a u pripremi su i druge mjere, koje uključuju i mogućnost postavljanja dodatnih 60 kilometara bodljikave žice na granici između Slovenije i Hrvatske.

Aleš Hojs, ministar unutrašnjih poslova Slovenije, rekao je da su ove mjere nužne jer se očekuje povećanje broja migranata, a policija nema dovoljno kadrova da sama u potpunosti nadzire granicu. On je istakao da postoji mogućnost da se za ove svrhe angažuju i pripadnici vojske, koji bi dobili specijalna policijska ovlaštenja.

U pripremi za novi migrantski talas, Frontex je u srijedu potpisao sporazum s Albanijom o jačanju partnerstva u vezi sa čuvanjem granice i sprečavanjem krijumčarenja.

“Novi sporazum se naslanja na više od 12 godina saradnje s albanskim vlastima u menadžmentu granice. Već godinu i po dana oficiri Frontexa rade rame uz rame sa svojim kolegama iz Albanije u borbi sa prekograničnim kriminalom”, naglasili su oni.

BiH i dalje nema sporazum s Frontexom, ali u saradnji s EU i drugim zemljama se preduzimaju mjere nakon humanitarne katastrofe koja je uslijedila zimus kada migranti nisu imali osnovne uslove za boravak.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija ocijenio je juče tokom razgovora sa komandantom EUFOR-a u BiH, general-majorom Aleksandrom Placerom da BiH neopravdano nosi preveliki teret migrantske krize u odnosu na broj stanovnika.

“Naveo je da dosadašnje probleme ilegalnih migracija dodatno komplikuje epidemiološka situacija izazvana virusom korona”, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button