Region

Mediji: Srbija do kraja aprila dobija svoj serološki test

Srbija će do kraja aprila dobiti svoj serološki test na prisustvo antitijela na virus korona na bazi antigena proizvedenih u zemlji, pišu “Večernje novosti”.

Krajem godine bi, navodi list, u okviru projekta “Kaspsido”, koji finansira Fond za nauku Srbije, trebalo da se pojavi i prototip antigenskog testa.

Taj antigenski test će se daljim istraživanjima učiniti mnogo osjetljivijim od postojećih, tako da će moći da detektuje virus korona u ranoj fazi bolesti.

Na ovim važnim projektima, koje finanasiraju Fond za nauku Srbije i UNDP, trenutno rade profesori i asistenti na Hemijskom fakultetu u Beogradu, u saradnji sa kolegama sa Poljoprivrednog fakulteta i Instituta za primjenu nuklearne energije (INEP) Beograd.

Rukovodilac projekta profesor Tanja Ćirković sa Katedre za biohemiju Hemijskog fakulteta rekla je da se registracija srpskog testa sa domaćim komponentama očekuje krajem aprila.

Prema njenim riječima, test za antitijela već proizvodi INEP, ali sa proteinima iz inostranstva.

“Te iste proteine sada ćemo priozvoditi kod nas i neće morati da se kupuju. Kada ovladamo tehnologijom za proizvodnju proteina moći ćemo lako da se prilagodimo i promenama koje nastaju kod mutacija”, navela je Ćirkovićeva.

Ćirkovićeva očekuje da će srpski test biti manje podložan greškama, usljed pojave mutacija, jer će se praviti N protein, koji je najmanje podložan tim mutacijama.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button