Društvo

„Lutrija Srpske“ od Bugara kupuje aparate za kockanje vrijedne 10,8 miliona KM

Lutrija Republike Srpske“, preko svog preduzeća „EVL“, kupuje iz Bugarske hiljadu aparata za kockanje koje će platiti 10,8 miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

Aparate će isporučiti firma „Euro Games Technology“ iz Sofije, kojoj će to biti plaćeno u 24 rate.

U Odluci kojom „Lutrija“ daje dozvolu za nabavku aparata se navodi kako je razlog kupovine „proširivanje obima poslovanja i obavljanja registrovane djelatnosti na cijeloj teritoriji Republike Srpske, u skladu sa potrebama tržišta“.

Inače, konkurent Bugarima za ovaj posao bilo je preduzeće „Novo RS“ iz Banjaluke. Njihova ponuda je odbijena jer je procijenjeno kako njihovi aparati ne bi mogli da se povežu na server, te da ne posjeduju razvijen sistem za ID čitače.

Međutim, zakonitost poslovanja preduzeća „EVL“ je veoma upitna s obzirom na to da su nadležni sudovi presudili kako je ono osnovano na nezakonitim principima.

„Lutrija RS“ ima 51 odsto udjela u toj firmi, a ostatak je u vlasništvu firme „Casinos Austria VLT AG“ Švajcarska.

Švajcarska firma je osnovana samo nekoliko dana prije raspisivanja javnog poziva u Srpskoj i izabrano je kao partner „Lutrije“, uz veliku pomoć Vlade Republike Srpske koja je prilikom sprovođenja procedura prekršila Ustav Srpske.

Naime, vlast je odredila uslove za izbor koji su pogodovali isključivo toj firmi, što po ocjeni Ustavnog suda RS nije u saglasnosti sa Ustavom, Zakonom o igrama na sreću i Zakonom o Vladi Republike Srpske.

Kako bi ispoštovali odluku suda, prvo su u decembru prošle godine po hitnom postupku progurali izmjene Zakona o igrama na sreću gdje su sebe ovlastili da mogu propisivati takve uslove, nakon čega su krenuli da mijenjaju spornu uredbu.

Međutim, osporenim članovima samo su promjenili brojeve, bez izmjena ijedne riječi. Tako je i dalje ostalo na snazi da budući partner u posljednje tri godine mora imati promet od najmanje tri milijarde evra, od čega milijardu od priređivanja lutrijskih igara.

Dok se Vlada i „Lutrija“ poigravaju sa zakonima koje bi trebali da poštuju i sprovode, priređivači igara na sreću vode pravnu bitku kako bi se sudske odluke ispoštovale.

Tako su ovih dana predstavnici kompanije „Meridijan Tech“ poslali urgenciju Okružnom sudu u Banjaluci od kojeg traže da se ispoštuje presuda koja obavezuje „Lutriju“ da raspiše novi tender za izbor poslovnog partnera.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button