Politika

Koji poslanici žele skupštinsku fotelju da zamijene (grado)načelničkom?

Iako 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske imaju mandat do 2026. godine, većina njih neće propustiti priliku da se kandiduje i na lokalnim izborima, koji bi trebalo da se održe početkom oktobra ove godine.

Tako će se dio boriti za glasove kako bi ušli u gradske odnosno opštinske parlamente (nerijetko i kao nosioci izborne liste), ali treba reći da će biti i narodnih poslanika koji će pokušati da fotelju u Narodnoj skupštini zamijene onom (grado)načelničkom.

Najzvučnije ime svakako je predsjednik Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić, koji će se kandidovati za gradonačelnika Dervente.

To je nedavno potvrdio i sam Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

“Gospodin Žunić biće kandidat u Derventi i pobijediće tamo”, rekao je Dodik na nedavno održanoj sjednici Narodne skupštine RS.

Što se tiče opozicije, oni u Derventi već imaju protivkandidata, ali, kako nam je potvrđeno iz njihovih redova, to neće biti niko od aktuelnih narodnih poslanika.

“Imamo kandidata, uskoro će biti saopšteno o kome se radi”, rekao je izvor “Nezavisnih novina” iz SDS-a.

No, pored Žunića, čini se da niko od preostalih poslanika SNSD-a neće krenuti u (grado)načelničku trku. Prije svega, zato što većina dolazi iz lokalnih zajednica u kojima se već znaju kandidati, poput Banjaluke, Doboja, Prijedora, Dervente…

Ali, iz ove priče, ne možemo izostaviti najveći grad Semberije Bijeljinu, koju ispred SNSD-a predstavljaju Milica Lovrić i Slavenko Ristić. Pošto je Bijeljina zaštitni znak SDS-a i pošto SNSD nije uspio ni opozivom srušiti aktuelnog gradonačelnika Ljubišu Petrovića, najjačoj stranci u Srpskoj biće neophodan kandidat koji bi mu se mogao suprotstaviti. Zato ne smije da se isključi ni potencijalna kandidatura Slavenka Ristića, koji u razgovoru za “Nezavisne novine” poručuje da ne bi imao ništa protiv.

Što se tiče ostatka narodnih poslanika koji dolaze iz vladajuće većine, sigurno je da će bar dvojica biti u trci za načelnička mjesta u Srpskoj.

“Narodna partija Srpske (NPS) će dati kandidata za načelnika Kozarske Dubice i mogu da vam kažem da će to biti gospodin Dragan Brdar”, potvrdio je za “Nezavisne novine” Darko Banjac, predsjednik NPS-a.

Na izbore će kao kandidat i neko od pet poslanika Demosa: Spomenka Stevanović i Siniša Mijatović, koji dolaze iz Zvornika, Suzana Gašić – Prijedor, Aco Stanišić – Pale i Milan Dakić – Bijeljina. Međutim, ko od pomenutih će to biti, nije želio da otkrije Nedeljko Čubrilović, predsjednik Demosa.

“Demos će imati kandidata koji je trenutno poslanik u NS RS. Ne mogu da vam kažem o kome se radi, ne može to tako”, odgovorio nam je Čubrilović.

Još jedan poslanik za koga se spekuliše da bi mogao da bude kandidat za načelnika je Maksim Skoko iz Socijalističke partije Srpske (SPS), a kako nezvanično saznajemo, on bi mogao da se uključi u trku za načelnika opštine Gacko.

Ako se ovo ispostavi tačnim, to će biti izuzetno zanimljivo, s obzirom na to da aktuelni načelnik Gacka Ognjen Milinković dolazi iz SNSD-a. Međutim, SNSD u ovoj hercegovačkoj opštini ne stoji dobro, jer postoje dvije stranačke struje, pa postoji mogućnost da Milinković ne dobije podršku kompletne stranke.

Uzevši u obzir tu činjenicu, Skokova kandidatura uopšte ne djeluje nemoguće. Ali, podsjećanja radi, to ne bi bio prvi put da se on kandiduje za prvog čovjeka opštine Gacko (kandidovao se i 2016. godine ispred Socijalističke partije, ali je tada poražen od kandidata SDS-a za svega 100 glasova). Ako Skoko zaista bude kandidat, za protivkandidata bi mogao da ima još jednog aktuelnog narodnog poslanika. Riječ je o Vukoti Govedarici, šefu Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

Pored njega, još nekoliko poslanika SDS-a sigurno ulazi u borbu za (grado)načelnika.

Maja Dragojević Stojić, poslanica ove stranke, najbliža je tom cilju u Prijedoru.

“Još nismo zvanično odlučili, to je na organima stranke, ali smatramo da naša stranka ima najveću odgovornost i snagu kada je u pitanju opozicija da da kandidata i mogu da vam kažem da ću to biti ja”, navela je Dragojević Stojićeva za “Nezavisne”.

Slično nam je potvrdio i Milan Petrović, koji bi trebalo da bude kandidat u Prnjavoru.

“Obilazimo sve odbore. Jedini sam prijedlog sa terena. Siguran sam da ću dobiti podršku kompletne opozicije”, rekao je Petrović za “Nezavisne novine”.

Odranije se zna da će SDS dati i kandidata ispred opozicije za načelnika Foče, a to će biti Ognjen Bodiroga, takođe poslanik ove stranke u NS RS.

Još jedan siguran opozicioni kandidat je Radislav Dončić, koji će predvoditi opoziciju u Gradišci kao poslanik iz Narodnog fronta.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button