Svijet

Kina pozvala SAD da izbegavaju sukobljavanje

Visoki kineski diplomata Jang Đieči pozvao je juče Kinu i SAD da se pravilno nose sa razlikama, te da poguraju bilateralnu saradnju i da izbegnu sukobljavanje na početku strateškog dijaloga na visokom nivou izmeu dve zemlje, koji se održava u Enkoridžu na Aljasci.


Član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) i direktor Kancelarije za spoljne poslove Centralnog komiteta KPK-a Jang Đieči, kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji, američki državni sekretar Entoni Blinken i američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džek Salliven učestvuju u ovom dijalogu.

Jang je izrazio nadu da razgovori između Kine i SAD-a mogu biti iskreni i rekao je da bi dve velike zemlje trebalo da preuzmu odgovornost za svetski mir, stabilnost i razvoj.

Kina je nedavno zaključila svoje dve sesije i usvojila okvir 14. petogodišnjeg plana za nacionalni ekonomski i društveni razvoj, koji se odnosi na period od 2021. do 2025. godine, i postavila je dugoročne ciljeve do 2035. godine, podsetio je Jang.

„Kina se sada nalazi na kritičnoj prekretnici u kojoj se vremenski okviri dva stogodišnja cilja približavaju: od 2020. do 2035. godine radeći na tome da se u osnovi ostvari socijalistička modernizacija, a od 2035. do sredine 21. veka razvijajući Kinu u veliku modernu socijalističku zemlju.

Kina je postigla ogromna dostignuća u borbi protiv epidemije kovida-19, kao i u procesu iskorenjivanja apsolutnog siromaštva i izgradnje dobrostojećeg društva u svakom smislu, dodao je on.

Jang je rekao da se Kina pridržava vrednosti mira, razvoja, pravičnosti, pravde, demokratije i slobode.

“Kina prati međunarodni sistem u čijem središtu su Ujedinjene nacije i međunarodno pravo kao osnov, a ne pravila nekoliko zemalja. Većina zemalja sveta ne priznaje američke vrednosti kao međunarodne vrednosti”, naglasio je Jang i dodao da Kina ima svoj oblik demokratije, dok SAD imaju svoj oblik.

Jang je takođe kritikovao situaciju sa ljudskim pravima u SAD, dodajući da bi Vašington trebalo da se bavi svojim poslovima, umesto što se meša u kineske unutrašnje stvari.

On je apelovao na SAD da prekinu da zloupotrebljavaju termin nacionalne bezbednosti kako bi ometale zdrave trgovinske kontakte.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button