Svijet

Iran ispalio 300 projektila na Izrael: Naša misija je okončana; Netanjahu: Presreli, blokirali – pobijedićemo

Iran je lansirao više stotina dronova i balističkih projektila ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku. Izvjestan broj projektila probio izraelsku odbranu. Izvještaji o eventualnoj šteti i povređenima se još prikupljaju. Iran proglasio kraj operacije. Bijela kuća traži uzdržanost od Јerusalima. Bliski istok na ivici velikog sukoba. Sudbina regiona u rukama Benjamina Netanjahua.

 

Portparol IDF-a Daniel Hagari saopštio je da je 99 odsto od oko 300 projektila koje je Iran ispalio na Izrael tokom noći presrela protivvazdušna odbrana.

– Iranska pretnja naišla je na vazdušnu i tehnološku superiornost IDF, u kombinaciji sa jakom koalicijom sa saveznicima presreli smo ogromnu većinu projektila – kaže Hagari.

 

Poslije sedam sati, Izrael je ponovo otvorio svoj vazdušni prostor, saopštila je uprava aerodroma nakon noćašnjeg napada Irana. Navodi se da će to uticati na red letenja iz Tel Aviva i da bi putnici trebalo da provjere vrijeme letova, prenosi Rojters.

 

U procjeni situacije jutros nije donijeta nikakva odluka o izraelskom odgovoru na iranski napad, rekao je neimenovani izraelski zvaničnik.

O potencijalnom odgovoru razgovaraće se na sjednici ratnog kabineta i članova izraelske vlade koja je zakazana za 15 časova.

 

Iranska misija priji UN objavila je na svom nalogu na mreži X da smatra da je vojna akcija Iranskih oružanih snaga protiv Izraela pokrenuta u skladu sa Članom 51 Povelje UN, kao odgovor na izraelski napad na konzulat Irana u Damasku.

– Što se nas tiče, ovo je gotovo i ova stvar se može smatrati završenom. Ukoliko, pak, režim u Izraelu napravi sljedeću grešku, iranski odgovor će biti znatno žešći – navedeno je u saopštenju Iranske misije pri Ujedinjenim nacijama.

Dodaje se da je riječ o konfliktu između Irana i, kako je navedeno, “odmetničkog režima u Izraelu” i poručuje da “SAD moraju da ostanu po strani”.

– Kao odgovorna članica UN, Islamska Republika Iran je posvećena ciljevima i principima sadržanim u Povelji UN-a i međunarodnom pravu, i ponavlja svoj dosledan stav da ne teži eskalaciji ili sukobu u regionu”, navodi se u pismu upućenom Generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu.

 

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button