Vijesti

Imenovanje Šmita na čekanju

Sjednica Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira, na kojoj je trebalo da se razgovara o imenu budućeg visokog predstavnika u BiH, trebalo je da bude održana 16. marta, ali je zbog nedostatka saglasnosti među međunarodnim partnerima, ali i usljed novonastale situacije unutar BiH, ona otkazana, saznaje “Glas Srpske”.

Kako nam je rekao dobro obaviješten izvor blizak međunarodnim strukturama u Sarajevu, nakon što je Narodna skupština RS usvojila Informaciju o primjeni Aneksa 10. Dejtonskog sporazuma i deset zaključaka u vezi sa radom visokog predstavnika i čvrstog stava koji je zauzeo ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, razgovori o imenu nasljednika Valentina Incka su prolongirani dok ne bude postignuta saglasnost svih faktora.

Da je kandidatura Kristijana Šmita i Džozefa Ingrama na dugom štapu i da je došlo do promjene kursa, vidljivo je posljednjih dana jer se o novom visokom predstavniku sve manje govori, a o tome je pričao i predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On je rekao da je, uprkos raznim negodovanjima opozicije u Srpskoj, posljednje zaključke NSRS o odlasku OHR-a iz BiH bilo važno usvojiti.

– Poslije njih nigdje nema priče o tome da dolazi novi visoki predstavnik, jer se izučava šta znače zaključci Narodne skupštine, i ja to znam. Dakle, veoma je bilo smisleno i hrabro u proteklom vremenu donositi zaključke u vezi sa pozicijom međunarodne zajednice i visokog predstavnika u kontekstu Dejtonskog sporazuma. To je bilo neophodno, jer ćemo sigurno jednog dana morati da pišemo bilans u kome ćemo se pozivati na pomenute zaključke koje nisu htjeli da uvaže – objasnio je Dodik.

Izvor “Glasa Srpske” potvrdio je da je došlo do zastoja, jer su zemlje iz kojih dolaze kandidati, a naročito Njemačka, odlučile da, ipak, bude uvažen stav svih faktora i da njihov kandidat bude imenovan uz poštovanje svih procedura.

– Nijedna država neće da predloži kandidata koji bi bio osporen od bilo koga i svi su saglasni da je potrebno pronaći rješenje koje će biti svima prihvatljivo. U tom smislu postoji želja da bude ispoštovan i stav Rusije, koja je važan faktor u cijeloj priči, ali i stav RS koji je nedvosmisleno predstavljen kroz zaključke Narodne skupštine – rekao je izvor.

Član Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski kaže da je moguće da su zaključci NSRS imali uticaja i da je to indikator da međunarodni akteri žele da ispoštuju konsenzus domaćih partnera. Ipak, on napominje da ne treba zaboraviti da ne postoji ni konsenzus unutar samog PIK-a.

– Kristijana Šmita su pojedini međunarodni, ali i ovdašnji domaći krugovi označili kao kandidata rusko-njemačke koalicije. Čak je bilo govora da je on bio zamišljen kao rješenje bivše američke administracije, a da je nakon izbora u SAD došlo do zastoja. Dakle, u međunarodnim krugovima postoje sporovi i nema konsenzusa – rekao je Sitarski.

On dodaje da je potrebno vidjeti i drugu stranu medalje, a to je da svako blokiranje imenovanja Šmita podrazumijeva ostanak Valentina Incka.

Stav Rusije

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je juče u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova koji je tom prilikom ponovio stav njegove države o potrebi zatvaranja OHR-a. Kalabuhov je u razgovoru sa Komšićem ponovio ranije izrečen stav da je Rusija principijelno na stajalištu da je OHR neophodno zatvoriti bez obzira na personalna rješenja.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button