Svijet

Francuska se sprema za “raskid” sa ruskim gasom

Kako se čini da se rat u Ukrajini neće uskoro okončati, u Francuskoj se spremaju i na mogućnost prekida uvoza ruskog gasa.

“Ne paničite, rezerve gasa za naredne dane će biti dovoljne”. Ali šta je sa sledećom zimom? Ako bi došlo do prekida isporuke ruskog gasa, situacija bi mogla da se pogorša.

Suočen sa ovom rastućom pretnjom, generalni direktor GRDF-a Lorens Porije-Dietc kaže da se spremaju “za ovaj scenario koji bi bio bez presedana” i da su spremni da primene izuzetne mere za smanjenje potrošnje, prenose francuski mediji.

Prva mera ovog scenarija je smanjenje potrošnje gasa. Za sada će biti sprovedena anketa među kupcima “kako bi se utvrdili oni koji bi mogli delimično ili potpuno da smanje svoju potražnju, uz najavu od dva sata”.

“To su uglavnom industrijske i velike tercijarne zgrade, kao što su tržni centri. Očigledno, bolnice, starački domovi, škole ili vojni objekti bi bili isključeni iz te mere”, objašnjava on.

Što se tiče uticaja takvog rasterećenja, on ne bi trebalo da bude značajan za aktivnosti ovih proizvođača.

“Većina ima ili sredstva za alternativnu proizvodnju energije kao što su lož ulje ili električna energija, ili će na njih malo uticati pad potrošnje tokom ograničenog perioda”, kaže generalni direktor GRDF potvrđujući da bi ova smanjenja mogla “predstavljati pad od oko 7% u količinama koje se troše dnevno”.

Drugi dostupni alati za rešavanje mogućeg prekida uvoza ruskog gasa su, navodi se, višestruko instaliranje programabilnih termostata koji omogućavaju regulaciju potrošnje, ili povećanje proizvodnje biometana koje je ipak za sada ograničeno.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Check Also
Close
Back to top button