Politika

Dodik: Ukinuti Šmitove odluke u roku od sedam dana

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će predložiti poništavanje odluka Kristijana Šmita.

Predlažem da pokušamo relaksirati situaciju u BiH na sljedeći način – da se od strane kolonijalne uprave ponište sve odluke lažnog Šmita u roku od sedam dana. Ukoliko se to ne uradi, da naši predstavnici zakažu sjednicu Parlamentarne skupštine BiH i da ta skupština proglasi nedozvoljenim i ništavnim Šmitove odluke, da zabrani organima BiH primjenu tih odluka i da proglasi sajt OHR-a neprihvatljivim i antizakonitim mjestom objave akata, kao i da PS BiH zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija – rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

On je naveo da će predložiti da se na sjednici Predstavničkog doma PS BiH donese Izborni zakon BiH sa svim tehničkim poboljšanjima koja bi bila primijenjena odmah na izborima i da se razvlasti CIK kao, kako kaže, paradržavni institut i organizacija i svede na ono što ta komisija zaista jeste.

  • Predložiću da PS BH posebnim aktom potvrdi ustavno određenje da se odluke za nivo BiH mogu donositi samo u ovoj skupštini, kao i da se utvrdi brzi put za približavanje EU sa jasnim nagovještajem o tome šta treba da se učini – rekao je Dodik.

On je najavio da će biti predloženo i donošenje deklaracije o potvrdi teritorijalnog integriteta BiH i političkog sistema predviđenog Ustavom i da se na taj način pošalje poruka želje za brzom stabilizacijom.

  • Na toj sjednici treba proglasiti neprijateljima BiH američkog ambasadora Majkla Marfija, britanskog ambasadora, Šmita i njemačkog ambasadora, zabraniti im djelovanje i izbaciti ih iz BiH – rekao je Dodik.

On je naglasio da će, ukoliko se to ne desi, predložiti da Republika Srpska odmah obustavi do kraja i da se ne vrati u sistem odlučivanja u BiH.

  • Predložiću i da sa partijama sa kojima se nalazimo u partnerstvu na nivou BiH odmah susštinski i formalno raskinemo partnerstvo i ponudimo drugim strukturama kod Bošnjaka, na primjer SDA, da napravimo određeni dogovor koji bi omogućio novo vrijeme – rekao je Dodik.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button