Politika

Dodik o Izbornom zakonu i evropskom putu BiH

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, rekao je da su politički predstavnici Republike Srpske spremni na razgovore, ali nikada neće dati Republiku Srpsku.

Unarednih desetak dana Republika Srpska će donijeti svoj izborni zakon. Bošnjaci kažu da uslovljavamo, zamajavaju nas EU putem, a onda prihvataju nametnute zakone. Njihov cilj je razgradnja Republike Srpske – jasan je Dodik.

Ističe da je najnovija ponuda da Ustavni sud treba da odlučuje o imovinskim sporovima između BiH i entiteta neprihvatljiva, jer bi odlučivao o svemu što je imovina Republike Srpske.

– Republika Srpska danas živi život države, ima sve njene elemente i možemo da živimo odvojeno. Ključni problem u BiH je to što Republika Srpska pokazuje da može samostalno da živi. Naša politička borba je izazovna i teška i biće nastavljena – poručio je Dodik.

“Usvojićemo svoj izborni zakon do 20. aprila”
Republika Srpska će usvojiti svoj izborni zakon do 20. aprila, rekao je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Istakao je da Republika Srpska ima pravo na svoj zakon.

– CIK BiH nema šta tu da traži. Sprovešćemo izbore prema našem zakonu – jasan je Dodik.

Naveo je da je Kristijan Šmit, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, privatno lice i da je lažan.

– I ovo što je sada “nametnuo” oko Izbornog zakona BiH je fuknciji toga da se Republika Srpska pokori institucijama BiH. Navodno je dao pravo CIK da imenuje sve predsjednike biračkih odbora i da ih prevede u statrs državnih profesionalnih službenika. To se nikada neće desiti – naveo je Dodik.

Komentarisao je i najavljen sastanak Šmita sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

– Razumijemo situaciju u kojoj je predsjednik Vučić. Šmit je lažan, on nije taj koj trena da govori o imovini. Ono što je najavio i želio da kaže Šmitu u oči, a to je pustite vi više priče o duhu Dejtonskog sprratzuma, pokažite nam gdje i šta piše, a onda ćemo razgovarati – naveo je Dodik.

Kaže da mu je drago da što čuje da u Srbiji institucije primaju Šmita, a ne visokog predstavnika.

– Sve što on želi jeste da sebi pribavi neki legitimitet. Zato on masovno laže kada kaže da štiti Republiku Srpsku. Pokažite pokažite nam jednu akicju koju su oni sporveli, a da je bila u korist Republike Srpske – naveo je Dodik.

Istakao je da Šmit nema šta da pokaže o pitanju imovine, piše RTRS.

– Predložili smo način kako da riješmo pitanje imovine i uvijek smo spremni da sjednemo sa FBiH, a ne sa Šmitom – rekao je Dodik.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button