Vijesti

Dodik: Kina prepoznaje Srpsku jer je partner vrijedan pažnje

Kina prepoznaje Republiku Srpsku kao partnera jer smo atraktivan i partner vrijedan pažnje, rekao je za RTRS predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon sastanka sa kineskom delegacijom.

Dodik ističe da su kineskim predstavnici pokazali kako se rade projekti te da sa njima Republika Srpska može da sarađuje u svakoj sveri djelatnosti.

Dodik navodi da je na sastanku razgovarano o prioritetima vezanim za privrednu saradnju.

– Razgovarano je i u čemu mi možemo da podržmo politiku jedne Kine i politiku koju forsiraju vezano za regionalni i globalni put – navodi Dodik.

Predsjednik Srpske naveo je da je Republika Srpska prva koja je u okviru jugoistočne Evrope uradila Termoelektrane Stanari.

– Ponosni smo što je predsjednik Kine Si Đi Ping često pominjao tu činjenicu – navodi Dodik.

Dodik navodi da sa Kinom Republika Srpska ima veoma dobru saradnju ali i kako kaže, mnogo problema, koji dolaze sa Zapada, a koji smatraju da mnoge projekte koje Republika Srpska vodi treba zaustaviti.

– Mi od toga ne odustajemo. U FBiH gotovo da nema ni jedan projekat koji se realizuje sa njihovim kompanijama, Republika Srpska drži 10 projekata i razmišljamo i o novim projektima – ističe predsjednik Srpske.

Dodik kaže da sve što predstavnici Srpske rade, rade uz dobru volju i prijateljstvo koje imaju sa Republikom Kinom i njenim vlastima.

 

U saopštenju kineske delegacije naveli su da su spremni da u pogledu planiranja i projektovanja transportne mreže, donijeti razvojno iskustvo ukoliko je potrebno.

– U velikih projekata imamo značajnu prednost u inženjerskoj tehnologiji i inženjerskoj opremi i možemo pružiti relevantne usluge i kao i saradnju. Na ključnim projektima na kojima su Republika Srpska i Kina sarađivale, dobili smo punu podršku ambasade i finansijskih institucija. Kada je u pitanju banka, nadamo se da ćemo zajedničkim snagama raditi na njihovoj promociji – navedeno je u saopštenju.

Navode da će aktivno istraživati u oblasti investicija, uključujući energetsku i transportnu infrastrukturu, i aktivno tražiti odgovarajuće mogućnosti ulaganja u oblasti mineralnih resursa.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button