Politika

Cvijanović ponovo pisala UN: Nemojte podleći manipulacijama Lagumdžije i Bećirovića

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uputila je novo pismo stalnim misijama, delegacijama i organima u UN u kojem je ukazala na manipulativne okolnosti u vezi sa “nultim nacrtom rezolucije” /o Srebrenici/ koji su uputile misije nekolicine zemalja pri UN, uključujući i Misiju BiH, zemlje koju predstavlja kao ravnopravni član Predsjedništva, kolektivnog šefa BiH.

Cvijanović je ukazala da se ovom rezolucijom Generalnoj skupštini UN predlaže da uspostavi 11. jul kao “međunarodni dana sjećanja na događaje u Srebrenici iz 1995. godine”, a da to pitanje nije nikada razmatrano niti usaglašeno u okviru nadležnih institucija u BiH.

– Stoga, moram naglasiti da ni prezentacija date rezolucije zakazana za srijedu, 17. april 2024. godine u 16.00 časova, kao ni bilo kakve dalje aktivnosti u smislu razmatranja ili usvajanja ove rezolucije nemaju nikakvu podršku institucija, niti naroda BiH – naglasila je Cvijanović.

Ona je pojasnila da razlog za direktno obraćanje misijama i delegacijama u UN nije nastojanje da zaobiđe zvanične i utvrđene kanale komunikacije, naprotiv – diplomatski kanali BiH pri UN uzurpirani su od ambasadora i političkih predstavnika koji govore u ime samo jednog od tri konstitutivna naroda koja čine BiH.

– Štaviše, selektivan pristup – prosljeđivanje pisama /bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa/ Bećirovića uz redovno blokiranje moje korespondencije – ukazuje na nejednak i diskriminatorski tretman naroda u BiH, te dalje odstupanje od Ustava BiH. Odluka pojedinih diplomata da blokiraju moje pravo komunikacije sa Vama putem misije BiH pri UN, čime me sprečavaju da koristim svoj ustavni kapacitet člana Predsjedništva, kao i laži kojima se služe predstavnici Misije BiH (poput one da koristimo resurse drugih država za komunikaciju sa članicama UN), samo su neki od izazova sa kojima se svakodnevno srećemo, a koji jasno ilustruju njihovu netrpeljivost i namjeru marginalizacije i nipodaštavanja naroda koji predstavljam što, razumljivo, ne mogu i neću dozvoliti – istakla je Cvijanović.

Ona je u pismu navela da je u skladu sa Ustavom BiH, koji čini dio Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je prije više od 28 godina uspostavljen mir u BiH, jasno definisano da je za vođenje spoljne politike i predstavljanje BiH u međunarodnim organizacijama zaduženo tročlano Predsjedništvo BiH.

Prema njenim riječima, tri člana Predsjedništva predstavljaju tri konstitutivna naroda, što odražava princip ravnopravnosti državotvornih naroda BiH, ali i pretpostavlja obavezu zajedništva u donošenju odluka od značaja.

– Važno je naglasiti da je upravo poštovanje ove formule zajedništva i konsenzusa sačuvalo mir skoro tri decenije. Takođe, Ustav propisuje i zaštitne mehanizme kojima se pribjegava kada konsenzus izostane, koji u ovom slučaju nisu ni mogli biti korišćeni jer se pitanje predmetne rezolucije nikada nije našlo na dnevnom redu Predsjedništva, već se na njoj radilo tajno, uz ignorisanje i zaobilaženje institucijaa BiH – ukazala je Cvijanović.

Ona je naglasila da su manipulacijom ambasadora Zlatka Lagumdžije, koji je unilateralno istupao prema grupi zemalja provodeći sopstvene naume, kao i naknadnom, takođe nelegalnom, “podrškom” aktuelnog predsjedavajućeg i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića ozbiljno povrijeđeni Ustav i propisi BiH, te narušeni principi na kojima počivaju njen mir i funkcionalnost, a zbog čega će pred domaćim pravosuđem biti pokrenuti postupci za utvrđivanje krivične odgovornosti.

– Kao što sam tokom susreta sa predsjedavajućim Generalne skupštine UN u Bakuu 15. marta ove godine već upozorila – prema Ustavu BiH nijedan član tročlanog Predsjedništva sam za sebe nije i ne može biti ovlašćen da bez postignutog konsenzusa daje autorizaciju za unilateralno djelovanje diplomatskom osoblju u ime čitave zemlje i svih njenih naroda. Dakle, bošnjački član Predsjedništva Bećirović i ambasador Lagumdžija uzurpirali su prava tri naroda i prekršili ne samo odredbe domaćeg nego i principe međunarodnog prava – ukazala je Cvijanović.

Imajući u vidu osjetljivost pitanja koje je predmet razmatranja, Cvijanović je naglasila da joj je dužnost da skrene pažnju na potencijalno razorno dejstvo ne samo postupaka pojedinaca iz BiH nego – što bi bilo mnogo ozbiljnije – eventualne podrške zemalja članica UN jednostranim postupcima takvih pojedinaca koji ne predstavljaju stav institucija BiH i koji ne poštuju sopstveni Ustav.

– BiH su potrebni mir, stabilnost i unutrašnji dijalog, ne samo u dolazećim pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom nego i u procesu jačanja unutrašnjeg povjerenja. Zloupotreba ili pretvaranje Generalne skupštine UN u sredstvo za unutrašnje političke obračune u BiH neće pomoći u njenoj daljoj izgradnji, već naprotiv. Vaša ekselencijo, uz izraze najiskrenijeg uvažavanja, ponavljam molbu da ovom pitanju posvetite dužnu pažnju i da Vaša zemlja ne prihvati stavljanje prijedloga predmetne rezolucije na dnevni red Generalne skupštine UN niti njeno razmatranje i usvajanje – navela je Cvijanović.

Ona je upozorila da bi drugačiji pristup uvukao njihove zemlje u manipulacije kojima se urušavaju procedure propisane Ustavom BiH u pogledu nastupa i djelovanja u međunarodnim organizacijama.

– Takvim manipulacijama podriva se i sam Dejtonski mirovni sporazum i kompromis, te raspiruju netrpeljivosti u BiH i regionu zapadnog Balkana – poručila je Cvijanović u pismu upućenom stalnim misijama i delegacijama u UN.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button