Svijet

Američki institut: Vagnerovci kreću na Harkov

Kremlj planira da prebaci određeni dio pripadnika ruske plaćeničke “Vagner grupe”, privatne kompanije koju nakon smrti osnivača Jevgenija Prigožina kontroliše država, iz misije u Africi u Belgorodsku oblast na granici s Ukrajinom.

To je objavio američki Institut za proučavanje rata (ISW), pozivajući se na ruske izvore koji imaju insajderske informacije, prenosi “The Kyiv Post”.

Belgorodska oblast nalazi se na oko 40 kilometara od granice i nasuprot Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini za koji se posljednjih nedjelja tvrdi da bi mogao da bude nova meta ruske ofanzive.

Ta pogranična ruska oblast takođe je teritorija na koju se prelio rat u Ukrajini, pošto trupe pod komandom Kijeva redovno dronovima napadaju Belgorod, a ruske paravojne formacije koje se protive vlasti predsjednika Vladimira Putina vrše prekograične upade u tu oblast.

Prema tvrdnji izvora ISW, Kremlj smatra da Andrej Averjanov, general-pukovnik ruskog Glavnog vojnog obavještajnog direktorata (GRU) nije uspio da se drži zadatih rokova kada je u pitanju razvoj Afričkog korpusa vagnerovaca koji se nalazi pod kontrolom Ministarstva odbrane u Moskvi.

“U toku su pripreme za prebacivanje odabranih jedinica iz Afrike u Belgorodsku oblast”, naveo je izvor vašingtonskog instituta.

U izvještaju ISW se navodi mišljenje tog insajdera da bi aktuelna regrutacija vagnerovaca za Afrički korpus mogla da bude samo maska za okupljanje plaćenika kako bi se prebacili u Belgorodsku oblast.

Navodi se da su pripadnici Afričkog korpusa raspoređeni 12. aprila u Nigeru, a da nije jasno da li izvor ISW tvrdi da će ceo korpus potpuno obustaviti operacije u Africi ili će samo pojedine jedinice biti prebačene na rusko-ukrajinsku granicu.

Podsjeća se da je Averjanov ranije bio član ruske delegacije koja je imala kontakte sa zvaničnicima Burkine Faso, Nigera i Malija.

Navodi se da je tokom tih sastanaka djelovalo da je on duboko angažovan u pokušajima ruske vlade da preuzme ili integriše “Vagner grupu”.

Ističe se da se Averjanov nalazi na čelu jedinice 29155 GRU, koja je ranije povezivana sa raznim incidentima, uključujući pokušaj ubistva bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja 2018. u Velikoj Britaniji.

Navodi se da su nedavne istrage ukazivale da je ova jedinica navodno učestvovala u napadima energetskim ili akustičnim oružjem na osoblje američke vlade kako u SAD tako i u inostranstvu.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button