Svijet

Zelenski upozorio: Evo kada očekujemo novi udar Rusa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u intervjuu koji je dao za CBS u napuštenoj zgradi na istoku Ukrajine rekao da će velika ruska ofanziva početi krajem maja ili u junu.

S približavanjem proleća, Zelenski je rekao da su ukrajinske snage uspele da zadrže rusko napredovanje tokom najgorih zimskih meseci.

“Stabilizovali smo situaciju. Bolje je nego što je bilo pre dva-tri meseca, kada smo imali veliki deficit artiljerijske municije, raznih vrsta naoružanja. Nismo potpuno videli velike, ogromne kontraofanziva iz Rusije… Nisu imali uspeha”, kazao je Zelenski.

Ali Zelenski je priznao da su invazione ruske trupe i njihova naizgled beskrajna zaliha projektila i granata uništili neka sela.

“Nismo imali metke, artiljerijske granate, mnogo različitih stvari”, rekao je on, naglašavajući da, iako su njegove trupe uspele da drže Ruse uglavnom na udaljenosti do sada, nisu spremne da se brane od druge velike ruske ofanzive koja se očekuje u narednim mesecima.

To se, kako je rekao, očekuje krajem maja ili u junu.

“A pre toga, ne samo da treba da se pripremimo, ne samo da moramo da stabilizujemo situaciju, jer su partneri ponekad zaista sretni što smo stabilizovali situaciju”, rekao je Zelenski o drugim pobornicima SAD i Ukrajine. “Ne, ja kažem da nam treba pomoć sada.”

U onom što je postalo usijani artiljerijski rat na iscrpljivanje, Rusija ne samo da ima prednost sa većom vatrenom moći, već i vatrenom moći sa dužim dometom.

“U Bahmutu i Avdejevki, Lisičansku i Soledaru i tako dalje, bilo je zaista teško boriti se protiv protivnika, čija artiljerijska granata može ispaliti 20 i više kilometara, a naša artiljerijska granata je ispod 20 kilometara”, rekao je.

Rekao je da su ono što je najpotrebnije američki sistem odbrane od rakete patriot i više artiljerije. Iako je zahvalan na milijardama dolara u američkoj podršci koju je njegova zemlja već dobila, rekao je da se priroda finansiranja koje je američka vlada posvetila pomoći Ukrajini mora staviti u perspektivu.

Desetine milijardi je ostalo u SAD, rekao je.

“Budimo iskreni, novac koji dodeljuje Kongres, administracija, u većini slučajeva 80% ovog novca pa, bar više od 75% ostaje u SAD. Ova municija nam stiže, ali proizvodnja se odvija tamo, a novac ostaje u SAD, a porezi ostaju u SAD. Da, to je ogromna podrška koja nam dolazi, ali nam je potrebna“, dodao je on.

S obzirom na to da se zakonodavci u SAD još uvek prepiru nakon višemesečnog zastoja oko paketa pomoći od 60 milijardi dolara, Zelenski je priznao da je rat u Gazi preusmerio globalnu pažnju i pomoć SAD, od borbe njegove zemlje.

“Prvo i najvažnije, razumemo da je ovo humanitarna katastrofa. Naravno, to je privuklo pažnju Ukrajine u oblasti informisanja. To je činjenica, a kada izgubite pažnju sa svog regiona na druge regione, onda je očigledno da ne vidite fokus i to je dobro za Rusiju”, naveo je Zelenski.

A promena svetske pažnje nije sve što je predsednik Vladimir Putin pokušao da iskoristi, rekao je Zelenski. Nije ga iznenadilo kada je ruski lider uperio prst u Ukrajinu, tvrdeći da je ona nekako podržala teroristički napad u blizini Moskve u kojem je 22. marta ubijeno 139 ljudi. Islamska država je preuzela odgovornost za pokolj, a američki zvaničnici kažu da nisu videli ništa što bi dovelo u sumnju tu tvrdnju.

“Čak i nakon što je ID preuzela odgovornost!”, začudio se Zelenski, odbacivši Putinove insinuacije kao “smešne”.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button