Region

Vučić ide kod Makrona, na stolu 5 tema i ugovori vrijedni milijarde evra

Ulazak Kosova u Savjet Evrope, nuklearna energija, saradnja u oblasti namjenske industrije, jačanje saradnje u IT sektoru, saradnja u oblasti obrazovanja i ekologije.

To je tek su dio tema koje će biti pokrenute na sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Očekuje se da budu potpisani ugovori za poslove koji se mjere milijardama evra.

Susret u Jelisejskoj palati je najavio Vučić, precizirajući da 7. aprila odlazi u Pariz, gdje ga već 8. aprila očekuju veliki i strateško važni razgovori sa Makronom.

– Sa predsjednikom Makronom do sada sam imao gotovo 20 razgovora, 19 mislim razgovora. Ovaj će biti najvažniji, biće strateški, mislim da su se i Francuzi za to pripremili i mi se pripremamo – rekao je Vučić.


Posjeta Francuskoj biće najveća u posljednjih 35 godina, a podignuta je na nivo strateškog susreta, a izvor Blica otkriva detalje:

-Ako bude potpisano sve što je u planu i što se dogovara, mogli bismo da dogovorimo posao od više milijardi evra

-Pokušaćemo da se dogovorimo oko nuklearne energije, namjenske industrije

-Radićemo zajedno sa Francuzima i Kinezima oko EKSPO i, ako se dogovorimo i ako sve bude išlo po planu, do 2027. imaćemo leteće automobile

Prema riječima našeg izvora, sa Francuzima će se raditi i oko robotike, “erbas” helikoptera, ali i u oblasti obrazovanja, zdravstva, ekologije…

Na stolu će biti i političke teme:

–Razgovaraće se o evropskom putu Srbije, ali i o prijemu Kosova u Savet Evrope. Do posljednjeg trenutka Srbija će pokušati da spriječi da Priština ima dvotrećinsku većinu.

Posejta koja pečatira Pariz kao partnera
Govoreći o predstojećem sastanku, Boško Jakšić, spoljnopolitički analitičar, za Blic ističe da je ovo susret koji treba da pečatira Francusku kao novog najvećeg saveznika Srbije unutar Evropske unije.

– Od kako su se zamrzli odnosi sa Njemačkom, Francuska je ta koja treba da preuzme tu ulogu. Vučić naziva Makrona prijateljem, najavljene su velike investicije, a na Zapadu se svako prijateljstvo mjeri novcem. Treba očekivati rast francuskih investicija u Srbiju, ali ne i proboj što se tiče Kosova – ocenio je Jakšić.

Čuće se, dodaje on, i poruka da Pariz podržava evropski put Srbije.

– Ključnim zemljama Zapada ne pada na pamet da odustanu od priznavanja kosovske nezavisnosti, ali će Makron podržati Vučića u tome da dobije veću podršku za svoje zahteve – napominje Jakšić.

Srbija kao glavni partner Zapadne Evrope
Nešto drugačijeg stava je Strahinja Subotić, viši istraživač Centra za evropske politike.

– Zvaničnici Srbije na redovnom nivou posećuju Periz na najvišem nivou, a susret je ovoga puta značajniji jer se događa kada postoji bojazan da će Kosovo biti primljeno u Savet Evrope bez ispunjenja uslova i formiranja ZSO. Francuska je pokazala i zastupa viši stepen razumevanja, kao država koja je pokrenula Ohridski sporazum, i očekuje se da će iskoristiti politički kapital i uticaj u tom smeru – napominje Subotić za Blic.

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost kaže da od sastanka u Jelisejskoj palati u Parizu, očekuje privredno povezivanje, sporazum oko naoružavanja i političko povezivanje.

Kaže da je Pariz važan Srbiji na njenom evropskom putu kao centar evropske politike, da Makron želi da se nametne kao evropski lider zbog čega je važno da Srbija uspostavi jednu političku agendu koja bi bila na obostranu korist.

“Rafali”, “Erbas” helikopteri…
Govoreći o posjeti, Vučić je precizirao da će tema biti i nabavka novih aviona “Rafal”, a nagovijestio je mogućnost dokapitalizacije, do 50 odsto, srpskih kompanija ovog sektora od strane francuskih.

Barac kaže da je Francuska kao druga država na svijetu po izvozu naoružanja u ovom trenutku je vrlo važna.

– U ovim danima kada se svi naoružavaju, kada cijeli svijet gleda na koji način da kupi naoružanja i kada, iako imate novac ne možete da ga kupite ili dobijete u odgovarajućem vremenskom okviru. Važno je da se Srbija u skladu sa teorijom odvraćanja naoruža ne bi li odvratila sve oni koji bi možda imali ambicije da nešto u regionu rade protiv interesa Srbije – ocijenio je Barac.

Memorandum između Vlade Srbije i “Francuske Elektroprivrede”
U susret najavljenom sastanku, na jučerašnjoj sjednici Vlade Srbije usvojen je Memorandum o razumijevanju, između Vlade Srbije i “Francuske Elektroprivrede“ (EDF), o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog i saradnju u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.

Poslednji put Vučić se 10. novembra prošle godine susreo sa Makronom u Jelisejskoj palati, sa kojim je tada razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskom putu Srbije, nastavku dijaloga Beograda i Prištine i ekonomskim temama.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button