Vijesti

Vlada Srpske dala 1,9 miliona KM tajnim konsultantima

Republika Srpska godinama iz budžeta isplaćuje milionske iznose za stručne usluge firmama u inostranstvu čiji identitet ne otkriva, a izuzetak nije bila ni prošla godina tokom koje se cijelo društvo borilo sa krizom izazvanom pandemijom. Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu isplatilo je skoro dva miliona KM stranim firmama čija imena skriva od javnosti.
Taj podatak naveden je u revizorskom izvještaju ministarstva za prošlu godinu koji je uradila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

„Rashodi za stručne usluge iskazani u iznosu od 1.946.184 КM, najvećim dijelom odnose se na izvršene stručne usluge po osnovu dva ugovora sa pravnim licima u inostranstvu nad kojima je utvrđen stepen tajnosti prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka“, navedeno je u izvještaju.

U posljednjih pet godina Republika Srpska je platila oko 13,5 miliona maraka za stručne usluge firmama u inostranstvu čiji identitet Vlada odbija otkriti.

Tako je u 2019. godini po osnovu tri ugovora sa pravnim licima u inostranstvu isplaćeno 2.561.874 КM.

Rashodi po istom osnovu, ali za dva ugovora sa pravnim licima u inostranstvu u 2018. godini iznosili su 2.575.234 КM, dok su godinu ranije iznosili 2.658.324 КM.

Rashodi za ostale stručne usluge po osnovu zaključena tri ugovora sa pravnim licima u inostranstvu kojima je na osnovu Zakona o zaštiti tajnih podataka utvrđen stepen tajnosti u 2016. godini iznosili su 3.737.866 КM.

Bez obzira na tajnost ugovora u 2020. godini, Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju je dobilo pozitivno mišljenje revizora.

Jedna od rijetkih zamjerki odnosila se na to što je jedan izvršilac koji je zaposlen na određeno vrijeme angažovan na period duži od šest mjeseci, a što nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button