Vijesti

Višković: Pojačati kontrole, ne treba zatvarati ugostiteljske objekte

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, rekao je nakon sastanka sa gradonačelnicima da je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije, te da treba preduzeti dodatne mjere, ali ne i potpuno zatvaranje.

“Stav većine na sastanku je da treba u narednim danima značajno pojačati kontrolu poštovanja mjera, da ne treba zatvarati ugostiteljske objekte, te da će gradski, opštinski i republički štab zasjedati svaki dan”, rekao je Višković.

Kaže da im danas nije bila želja da zatvaraju.

“Želimo dati priliku svima nama da se pridržavamo postojećih mjera. Sankcionisaćemo one koji ne poštuju epidemiološke mjere. Moja preporuka je da ih pored novčane kazne treba i zatvoriti”, rekao Višković.

Dodao je da se izgubila veza između Republičkog i opštinskih štabova.

“Ovo je zajednički posao, mi nismo suprostavljene strane, ne zanima me ničija politička pripadnost. Većina opštinskih i gradskih štabova nije htjela da samostalno donosi rigoroznije mjere. Ako ovi štabovi mogu da kontrolišu poštovanje mjera u svojim opštinama i gradovima onda mogu uraditi pola posla”, smatra Višković.

Višković je upozorio i da je u posljednje vrijeme povećan broj oboljelih među mlađim kategorijama stanovništva, te da je najveći procenat oboljelih u uzrasnom dobu od 30 do 40 godina, ali da procenti rastu i među djecom. Višković je takođe rekao da je u novembru na bolničkom liječenju bilo 1.200 građana, a da ih je sada oko 800.

“Pratimo situaciju u oblasti obrazovanja, te nam je stav da ne idemo sa zatvaranjem škola u cijeloj Republici Srpskoj jer nije epidemiološka situacija ista u svim lokalnim zajednicama”, rekao je Višković.

Republički štab za vanredne situacije je trebalo da zasjeda danas u 15 časova, a Višković je kazao da će sjednicu ovog štaba ili pomjeriti za kasnije danas ili za sutra, te da ne planiraju donositi mjere zatvaranja.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao da su do sada donijeli mjeru da gosti u ugostiteljskim objektima mogu ulaziti do 21 čas.

“Donijeli smo šest prekršajnih naloga u zadnjih sedam dana i jedan lokal je zatvoren”, rekao je Ćurić.

Direktor bolnice “Sveti Vračevi” iz Bijeljine Zlatko Maskimović kazao je da je evidentno da se epidemiološka situacija pogoršala.

“Primjećujem da je u jednoj korektnoj atmosferi preovladavao visok stepen zajedništva svih prisutnih na današnjem sastanku. U bijeljinskoj bolnici smo odlučni da uspijemo, imamo dovoljan broj kreveta”, rekao je Maksimović.

Sastanku sa Viškovićem prisustvovali su gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, gradonačelnik Doboja Boris Jerinića, Zvornika Zoran Stevanović, gradonačelnik grada Istočno Sarajevo Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, gradonačelnik Dervente Milorad Simić i gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button