Politika

Turkovićeva prevazišla i Alkalaja

Ministri inostranih poslova BiH u posljednjih 15 godina svojim postupcima, izletima i skandalima nanijeli su više štete nego što su doprinijeli porastu ugleda BiH u svijetu diplomatije, a unutar zemlje najčešće su se bavili vanustavnim djelovanjem i bili predmet kritika.

Sve boljke, nedostaci i problemi u BiH vjerovatno se nisu ni na šta odrazili tako kao što su na spoljnu politiku, a još od ministrovanja Svena Alkalaja na tom planu češće su se pominjali skandali nego bilo kakvi uspjesi.

Iako su joj prethodnici ljestvicu podigli visoko i pred nju stavili težak zadatak, sve njih na čelu Ministarstva inostranih poslova već sada je nadmašila Bisera Turković, koja izjavama i postupcima redovno izaziva čuđenje i šok u javnosti, i to sa obje strane entitetske granice.

Zbog brojnih incidenata medijske sadržaje najviše je punio Sven Alkalaj za vrijeme mandata od 2007. do 2012. godine, a kultna rečenica o njegovim mandatu je da je “provodio više vremena na teniskim turnirima nego u kancelariji”. Jedan od najtežih incidenata bilo je izazivanje saobraćajke u Sarajevu, i tom prilikom je povrijeđena jedna osoba, a sarajevska policija utvrdila je da je Alkalaj bio u alkoholisanom stanju.

Pisalo se mnogo i o Alkalejevom verbalnom napadu na jednu od službenica njegove pomoćnice Ane Trišić Babić, kao i o iznošenju brojne dokumentacije iz zgrade ministarstva. Skoro svakodnevno izazivao je pažnju javnosti, a čuveno je i to da je prilikom ukidanja bezviznog režima za BiH, umjesto da bude u Briselu, Alkalaj otputovao u posjetu afričkim zemljama. Ni njegovi saradnici nisu bili mnogo bolji, pa je jedan od njegovih savjetnika uhvaćen u toaletu kako vodi ljubav s jednom koleginicom.

Obraz bh. diplomatije “osvjetlali” su i Alkalajevi nasljednici, pa je poznat “upad” Zlatka Lagumdžije u dvoranu prilikom govora američkog predsjednika Baraka Obame pred Generalnom skupštinom UN.

Ipak, javnost je saglasna da je Bisera Turković prevazišla sve prethodnike. Od prvog dana oštrim stavovima, bahatim ponašanjem, u kojem nije poštovala nikakve procedure, zaobilazeći pravila izazivala je revolt Parlamenta, ali i unutar samog ministarstva. Od nacionalističkih i srbofobnih izjava, preko nezakonitih lobiranja do zapošljavanja članova porodice u diplomatske institucije, Turkovićeva je za kratko vrijeme pažnju javnosti mnogo više privlačila skandalima nego diplomatskim vještinama.

Ono što je posebno izazvalo revolt je to što se Turkovićeva ni ne trudi da se opravda, a nastavila je praksu i da ne polaže račune Parlamentu i javnosti. Zbog toga je delegat u Domu naroda Dušanka Majkić pokrenula inicijativu da se raspravlja o radu i djelovanju MIP-a. Ona u izjavi za “Glas Srpske” kaže da je to ministarstvo mjesto gdje vlada najveći haos i brojne nepravilnosti, zbog čega svi moraju nešto da učine.

– Tamo je potpuni haos i tako je već godinama! Na to ukazuju brojni revizorski izvještaji, zbog čega sam to i inicirala. Ona nikome ne polaže račune, ne odgovara na poslanička pitanja i moramo svi da se zapitamo kome to koristi i za čiji interes ona radi. Velika odgovornost leži i na Parlamentu, koji godinama ništa nije uradio da se situacija ispravi – rekla je Majkićeva.

DKP mreža

Brojni skandali i neozbiljnost ministara inostranih poslova prelila se i na diplomatsko-konzularne predstavnike, pa su i brojni ambasadori i konzuli bili u središtu skandala. Tako je Mithat Pašić za vrijeme dok je bio savjetnik u ambasadi u Rusiji vozio pijan ulicama Moskve, a bivši konzul u Parizu Velid Hamdičević dovođen je u vezu sa uzimanjem novca za izdavanje putnih isprava licima koja ne ispunjavaju uslove za putovanje u Francusku.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button