Politika

Stevandić: Nećemo upasti u Šmitovu zamku

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da se nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH pravi zamka za otvaranje nove krize, ali da Narodna skupština neće u nju upasti.

Stevandić je objasnio da se radi o tome da se Republika Srpska želi navesti da objavi svoj izborni zakon, za koji je rekao da može biti usvojen za 10 dana, i da predsjednik Srpske Milorad Dodik potpiše taj zakon.

“Pravi se zamka da Sud i Tužilaštvo BiH donesu odluku da Dodik ide u zatvor zbog ponavljanja krivičnog djela u toku sudskog postupka. Sve su oni to fino zamislili”, rekao je Stevandić i dodao da se želi stvoriti neka nova kriza u kojoj bi Srpska mogla donijeti odluku o samostalnosti.

On je dodao da se Dodik o Šmitovom nametnutom zakonu nije izjašnjavao i da se čeka da svoj posao u vezi sa ovim urade Zakonodavni odobor Narodne skupštine, Ministarstvo pravde, Vlada, srpski član Predsjedništva BiH…

“Mnogo puta su nas potcijenili i mislili da ćemo se prepasti ako se sila pojača”, rekao je Stevandić.

On je istakao da Republika Srpska nikada neće usvojiti Šmitov zakon i upitao, ne ulazeći u detalje nametnutih rješenja prije nego što ona budu detaljno analizirana, gdje to ima da se u pet, šest opština izbori provode sa skenerima, čitačima, kamerama, a u ostalim opštinama na drugi način?

“Gdje se na svijetu izbori u istoj zemlji provode različito u različitim gradovima? To je nemoguće, to je eksperiment i znak da se ne želi napraviti nikakav dobitak, nego se prekida evorpski put BiH”, dodao je Stevandić.

Podsjećajući da Šmit nema potvrdu Savjeta bezbjednosti UN, predsjednik Narodne skupštine konstatovao je da nakon jučerašnje odluke nema ni podršku EU, koja se izjasnila da je ovakvo nametanje zakona neprihvatljivo.

“Republika Srpska kao jedan od entiteta ne prihvata Šmita, nekoliko kantona u drugom entitetu suštinski je protiv ovoga, srpski narod kao jedan od tri konstitutivna naroda ga ne prihvata, a ni hrvatski ne prihvata njegove odluke”, rekao je Stevandić i pozvao Šmita da pokaže malo političkog osjećaja, ličnog integrieta i morala i ode.

Stevandić je rekao da se za ono što Šmit radi u NJemačkoj ide u zatvor i da se zbog toga i obratio predsjednici Bundestaga Berbel Bas, ali da nije dobio odgovor.

“Mi sarađujemo sa Alternativom za NJemačku i našli smo načina da jedan državljanin Republke Srpske podnese privatnu tužbu ombudsmenu NJemačke koji se nalazi u Parlamentu, pa je otvoren proces protiv Šmita. Zna on to i zato je ljut na sve nas”, naveo je Stevandić.

On je dodao da je pokušano da se proces izvrda na način da se traži mišljenje od njemačkog Ministarstva inostranih poslova koje vodi Analena Berbok iz stranke Zelenih i u kojem se navodi da je dovoljna odluka Savjeta za provođenje mira za imenovanje Šmita u BiH.

“Oni su nam ponudili taj odgovor. Mi nismo zadovoljni i sada čekamo tu presudu. Ta presuda nam omogućuje da pokrenemo postupak pred njemačkim sudom i ne samo to nego nam omogućuje i direktan ulaz u Strazburu”, rekao je Stevandić za RTRS.

On je citirao presudu iz Strazbura u kojom je tužba odbačena protiv nekadašnjeg visokog predstavnika u kojoj je navedeno da Valentin Incko ima imunitet jer je imenovan Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN.

Stevandić je istakao da Republika Srpska radi sistematično i u skladu sa pravnim normama da se potpuno demaskira nakaradni sistem da jedan čovjek ponižava parlamente kako svoje zemlje, tako i BiH.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button