Politika

Stevandić istakao da očekuje usvajanje izvještaja Nezavisne međunarodne komisije za Srebrenicu

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, očekuje da će Narodna skupština Republike Srpske na sjednici u četvrtak, 18. aprila, usvojiti izvještaj Nezavisne međunarodne komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. godine do 1995. godine koju je formirala Vlada Republike Srpske.

Ovaj izvještaj sa međunarodnim ekspertima je najkvalifikovaniji pravni akt. Nikada nije bilo nikakve ozbiljne komisije koja je to radila, sve je bila politička odluka – rekao je Stevandić.

On je naveo da će nakon što NS Republike Srpske usvoji ovaj izvještaj, koji je ranije usvojila i Vlada Republike Srpske, ovaj dokument biti poslat na sve evropske i svjetske adrese.

– Ovaj izvještaj je izazvao razne polemike, ali je važno da niko nije osporio njegov merituum – metodologiju, brojeve i dokaze – rekao je Stevandić.

On je naveo da je razgovarao sa predsjednicima svih političkih partija iz Republike Srpske, te da očekuje da će postići zavidan nivo razumijevanja i sloge u vezi sa usvajanjem ovog izvještaja u NS Republike Srpske.

Govoreći o najavama usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, Stevandić je istakao da bar 50 odsto zemalja ne želi da učestvuje u tome jer znaju da je neka “mućka”, da bi isto toliko zemalja moglo glasati za rezoluciju pod pritiskom, a isto toliko država bi moglo biti protiv.

On je rekao da su kreatori ovog dokumenta već u nekoj vrsti ogorčenja jer im je propao plan da će to biti dokument koji će podržati 99 odsto zemalja.

Stevandić je naveo da je veliki broj zemalja rekao da neće podržati rezoluciju.

– Mi već sada znamo da preko 40 zemalja ne prihvata kliše Zapada u prekrajanju istorije. Kada znate da je jedna velika Rusija nedavno imala samo sedam glasova, onda morate da znate da je ovo već pobjeda srpskog naroda – rekao je Stevandić.

Stevandić je napomenuo da se u Republici Srpskoj ničim ne negira da se u Srebrenici dogodio veliki zločin i odgovornost srpskih jedinica i komandanata koji su procesuirani, dok su muslimanskim komandantima date vize da odu u Tursku i da se kriju.

On je naveo da se u presudama Haškog tribunala navodi da je u Srebrenici stradalo 3.500 do 4.100 Bošnjaka, dok je u Memorijalnom centru u Srebrenici napisano da je ih je stradalo 8.100.

– Ljudi koji su projektovali mir u Dejtonu nisu ga projektovali da se ponovo sukobljavamo, već da živimo u miru u toleranciji. A ovo što je uradio ambasador BiH pri Stalnoj misiji UN, Zlatko Lagumdžija, upravo je suprotno od toga. Naravno, opet uz pomoć tih istih zemalja – rekao je Stevandić.

Stevandić je ocijenio da je licemjerno pričati o Srebrenici dok u Gazi ginu toliki civili.

U Gazi je poginulo 33.000 ljudi, od toga najveći broj djece i žena. Šta nam to kaže? Da li bijeli Bošnjaci, odnosno oni koji žive u Evropi vrijede više od onih iz Azije ili Afrike? Ovdje je riječ o kolonijalnom pristupu – naveo je Stevandić.

Stevandić je rekao da je Srebrenica zločin lokalnog karaktera, na teritoriji jedne opštine, pitajući, da li se to može stavljati u istu ravan sa Ruandom gdje je ubijeno 800.000 ljudi, ili danas u Gazi, te da li se ovom rezolucijom pere i Njemačka i da li njenih 50 miliona žrtava odlazi u zaborav?

Stevandić je rekao da će u utorak, 16. aprila, biti održana sjednica Kolegijuma NS Republike Srpske o posebnoj sjednici na čijem dnevnom redu bi mogao da se nađe prijedlog izbornog zakona Republike Srpske, prijedlog zakona o imunitetu.

Stevandić je rekao i da će u četvrtak uveče u Banjaluci biti održan veliki narodni skup, te da su u toku razgovori da to prihvate sve političke partije i nevladine organizacije bez obzira na vladajuće i opoziciju, na ideologiju, na lične animozitete.

On je dodao da srpski narod drži baklju slobode veoma visoko i zato smeta, i zato i jesu toliki pritisci na predsjednike Srbije i Republike Srpske, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.

 

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button