Politika

SNSD zatražio hitnu sjednicu Predstavničkog doma BiH, Miličević ubijeđen da je to samo još jedna predstava

Zahtjev za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma BiH je još jedna predstava u nizu koje SNSD pravi, tvrdi predsjednik SDS Milan Miličević.

Kako kaže, da je SNSD imao ozbiljnu namjeru da sam usvaja i mijenja Izborni zakon BiH to bi uradio u ranijem periodu.

-O tome se pričao i na tome se radilo od strane onih koji čine vlast na nivou BiH. Dakle, SNSD, HDZ i trojka. Oni su radili na dokumentu izbornog zakona sa očiglednom namjerom da razvlače, dobiju na vremenu i uvedu nas u krizu i nametnutog zakona i kompletnu izbornu krizu. Dakle, ne smatram da je ovo ozbiljna namjera, osim namjere da još više prodube krizu. Ne treba očekivati ništa od toga – kaže Miličević za Srpskainfo.

Podsjećamo, nakon sastanka predstavnika RS i srpskih funkcionera u institucijama BiH, juče je Klub poslanika SNSD uputio predsjedavajućem Predstavničkog doma zahtjev za održavanje hitne sjednice ovog doma.

Predsjedavajući je Nebojša Radmanović, član tog istog poslaničkog kluba. Kako je rekla Sanja Vulić, Klub poslanika SNSD zatražio je da tačka dnevnog reda bude “Razmatranje aktuelne političke situacije u institucijama BiH – ustavna zakonodavna uloga Parlamentarne skupštine u skladu sa članom IV 4.a) Ustava”.

Taj član se odnosi na ovlaštenja Parlamentarne skupštine. I piše da je, između ostalog, ovlaštena za „donošenje zakona koji su potrebni za provođenje odluka Predsjedništva ili za vršenje funkcija Skupštine po ovom Ustavu“.

Radi se o postupanju prema zaključcima sa 11. posebne sjednice narodne skupštine, nakon što je Kristijan Šmit nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH. Tada je „kolonijalnoj upravi“ dat rok od sedam dana da povuče Šmitove odluke.Budući da se to nije desilo, srpski parlamentarci su zaduženi da zatraže sazivanje sjednice u Sarajevu i da na njoj pokušaju da odbace svako nametanje zakona, u zamjenu za novi izborni zakon BiH koji bi bio plod dogovora domaćih političara. Posljednja opcija je usvajanje novog Izbornog zakona Republike Srpske i organizovanje izbora u skladu s njim.

 

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button