Politika

Šmit ponovo nametnuo Izborni zakon i od penzionisanja zaštitio članove CIK-a

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, ponovo je izmjenio i nametnuo Izborni zakon BiH na način da se na postojeće članove Centralne izborne komisije BiH ne odnosi odredba o penzionisanju, tako da će oni po svemu sudeći dužnost obavljati do 2027. godine, odnosno sprovoditi i Opšte izbore 2026. godine.

Šmit je izvršio ispravku u članu 20.16b, tako da se u prvoj rečenici iza riječi Centralne izborne komisije dodaju riječi “ne podliježu uslovima za odlazak u starosnu penziju propisanom u stavkama 1 i 2 člana 2.5a ovog zakona”.

Dakle, član 20.16 b nakon ispravke od strne Šmita glasi: “Postojeći članovi Centralne izborne komisije BiH ne podliježu uslovu za odlazak u starosnu penziju propisanom u stavkama 1 i 2 člana 2.5a ovog zakona, neće biti u obavezi podnijeti ostavke ili biti razriješeni zbog neispunjavanja uslova iz člana 2.5, stav 6, ako ti uslovi nisu postojali u vrijeme njihovog imenovanja. To se neće odnositi na uslove propisane u članu 2.5 stav 6 tačka 6 i 7 ovog zakona”, navedeno je u odluci koju je Šmit potpisao 2. aprila ove godine.

Prema prvobitnoj odluci Šmit je nametnuto odredbe prema kojima bi članovima CIK-a koji napune 65 godina istekao mandat, a to bi u praksi značilo da su već sada van mandata Suad Arnautović i Jovan Kalaba, međutim oni će kako stvari sada stoje sprovoditi izbore i 2026. godine.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button