Politika

Skandalozan istup bošnjačkih udruženja: Smetaju im istrage za ratne zločine nad Srbima

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Murat Tahirović, i predsjednica Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, Munira Subašić, obrušili su se juče na Tužilaštvo BiH kritikujući ga zbog istrage protiv hrvatskih generala koji su učestvovali u akciji “Bljesak”, što je izazvalo bijes srpske javnosti.

Uskandaloznom saopštenju za javnost, Tahirović i Subašićeva navode kako je „žalosno da se tužilaštvo bavi ratnim zločinima počinjenim za vrijeme akcije ‘Bljesak’, dok istovremeno u Bosni i Hercegovini na stotine ratnih zločinaca nije procesuirano”.

– Prioritet bi trebali biti predmeti ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriji BiH, a ne ratni zločini počinjeni na teritoriji druge države. Pozivamo Tužilaštvo BiH da energiju usmjeri na predmete koji su označeni oznakom A Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a koji su po usvojenoj Strategiji za rad na predmetima ratnih zločina prioritet u radu Tužilaštva BiH – navodi se u saopštenju.

“Otkud im pravo?”
Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je ovih dana od Hrvatske zatražilo da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske (HV), osumnjičene za ratne zločine počinjene nad Srbima tokom akcije “Bljesak“.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Milorad Kojić, ističe da je samo po sebi skandalozno da se jedno udruženje uopšte bavi tom temom.

Milorad Kojić
– Otkud nekome pravo da zabranjuje bilo kome da porovodi istrage i još da traži koje istrage da se provode, a koje ne? Svi znamo da su zločini nad Srbima, kada je u pitanju pravosuđe i na nivou BiH, ali i Hrvatske, u potpunosti ostali neprocesuirani – ističe Kojić.

Opstrukcija
Dodaje da je smiješno što se pomenuta dva udruženja u svom dopisu upućenom Tužilaštvu BiH pozivaju na procesuiranje predmeta iz Strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Upravo su ova udruženja, kako ističe Kojić, opstruisala usvajanje navedene Strategije.

– Upravo su oni tražili od bošnjačkih ministara da se Strategija ne usvoji, pa ona nije bila usvojena više od dvije godine, a sada opstruišu i imenovanje nadzornog tijela za praćenje provođenja ove Strategije – podsjeća Kojić.

On ističe da dopis udruženja danas ne bi bio vijest da su pravosudne institucije i BiH, ali i Hrvatske, do sada radile svoj posao i procesuirale ratne zločine počinjene nad Srbima.

Kojić podsjeća na hrvatske akcije “Maestral” i “Južni potez”, u kojima su na teritoriji BiH počinjeni ratni zločini nad Srbima i da za to niko nije odgovarao.

– U Mrkonjić Gradu je pronađena masovna grobnica sa 181 tijelom. Prema nalazima patologa na tijelima su bile vidljive zaživotne povrede nanesene tupim predmetom, vezane ruke i slično, što govori o karakteru i obimu zločina koji se desili nad srpskim građanima – podsjeća Kojić.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button