Svijet

SAD zaustavlja prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, bez sankcija za princa Salmana

Sjedinjene Američke Države najavile su sankcije i zabrane izdavanja viza državljanima Saudijske Arabije zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija 2018. godine, ali je zaustavljeno nametanje sankcija princu Mohammedu bin Salmanu.

Čini se da su akcije američkog predsjednika Joea Bidena u prvim sedmicama njegove administracije usmjerene na ispunjavanje predizbornih obećanja o preuređivanju saudijskih veza nakon što su kritičari optužili njegovog prethodnika Donalda Trumpa da je arapskom savezniku i velikom proizvođaču nafte dao prolaz na gruba kršenja ljudskih prava.

Obrambeno oružje

Paralelno, administracija predsjednika Bidena razmatra otkazivanje ugovora o naoružanju sa Saudijskom Arabijom koji predstavljaju zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava, ograničavajući buduću vojnu prodaju na “odbrambeno” oružje, jer ponovno procjenjuje svoj odnos s kraljevinom.

Četiri izvora upoznata s razmišljanjima administracije rekli su da nakon što su zaustavili pola milijarde dolara u trgovinama oružjem sa Saudijskom Arabijom zbog zabrinutosti zbog žrtava u Jemenu početkom ove godine, zvaničnici procjenjuju opremu i obuku uključene u nedavne prodaje kako bi utvrdili šta se može smatrati odbrambenim. Ti bi poslovi bili dozvoljeni.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je: “Naš fokus je na okončanju sukoba u Jemenu, iako osiguravamo da Saudijska Arabija ima sve što je potrebno za odbranu svog teritorija i naroda”, dodajući da se Biden obvezao da će prekinuti američku vojnu podršku vojnoj kampanji protiv Huta.

Ozbiljni problemi

Administracija Bidena ponovno kalibrira svoj odnos sa Saudijskom Arabijom, zemljom s kojom ima ozbiljne probleme u vezi s ljudskim pravima, ali koja je ujedno i jedan od najbližih američkih saveznika u Washingtonu u suzbijanju prijetnje koju predstavlja Iran.

“Pokušavaju otkriti gdje podvlačite liniju između napadačkog oružja i odbrambenih stvari”, rekao je jedan pomoćnik Kongresa upoznat s tim problemom.

Visoki službenik Bidenove administracije, govoreći pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da cilj ovog pristupa jeste stvaranje nove polazne tačke za veze s Saudijskom Arabijom bez prekida suštinske veze na Bliskom istoku. Odnosi su godinama bili zategnuti ratom u Jemenu i ubistvom Khashoggija unutar saudijskog konzulata, koji je američki državljanin i koji je pisao za Washington Post kritikujući politiku prestolonasljednika Saudijske Arabije.

Radni odnos

Važno je da se čini da su odluke stvorene kako bi se očuvao radni odnos s bin Salmanom, de facto čelnikom kraljevine, iako su američke obavještajne službe zaključile da je odobrio ubijanje Khashoggija.

“Cilj je rekalibracija (u vezama) – a ne puknuće. To je zbog važnih interesa koje dijelimo”, rekao je visoki službenik Bidenove administracije.

59-godišnjeg saudijskog novinara namamili su u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine i ubio ga tim operativaca povezanih sa bin Salmanom. Zatim su mu raskomadali tijelo, a njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Američko Ministarstvo finansija postavilo je sankcije bivšem zamjeniku saudijskog šefa obavještajne službe Ahmedu al-Asiriju i objavilo određivanje sankcija snagama brze intervencije Saudijske kraljevske garde ili RIF-u.

RIF je izdvojen u deklasificiranom američkom obavještajnom izvještaju zbog uloge u Khashoggijevom ubistvu.

Ovaj potez zamrzava svu američku imovinu koju su posjedovali saudijski pojedinci i općenito zabranjuje Amerikancima da imaju posla s njima.

Ograničenja viza

“Oni koji su uključeni u gnusno ubistvo Jamala Khashoggija moraju odgovarati”, rekla je u izjavi ministrica finansija Janet Yellen.

Sjedinjene Države također su najavile ograničenja viza za 76 saudijskih građana kao dio nove politike usmjerene na države koje provode aktivnosti protiv novinara i neistomišljenika izvan svojih granica. Takve aktivnosti uključuju napore na njihovom suzbijanju, uznemiravanju, nadzoru, prijetnji ili šteti.

Zabrana izdavanja viza također će se selektivno primjenjivati ​​na članove porodice, rekli su zvaničnici.

“Iz sigurnosnih razloga za sve unutar naših granica, počiniocima koji u ime bilo koje strane vlade gađaju osumnjičene disidente ne smije se dozvoliti da dođu do američkog tla”, rekao je državni sekretar Anthony Blinken u izjavi.

Drugi američki zvaničnik primijetio je da, iako su saudijski državljani prvi put imenovani onim što je State Department nazvao “Khashoggi banom” za vize, “to je zaista novo globalno sredstvo”.

Uz to, State department rekao je da će u svom godišnjem izvještaju o ljudskim pravima početi dokumentirati sve programe Saudijske Arabije i drugih zemalja koji prate, uznemiravaju ili ciljaju neistomišljenike i novinare.

Službeni Rijad je na kraju priznao da je Khashoggi ubijen u operaciji izručenja koja je pošla po zlu, ali porekao je bilo kakvu umiješanost prijestolonasljednika. Petorici muškaraca kojima je izrečena smrtna kazna za ubistvo preinačene su na 20 godina zatvora nakon što im je oprostila porodica Khashoggi.

Jasna poruka

Zvaničnici administracije predsjednika Bidena kažu da će odluke o sankcijama i zabranama izdavanja viza poslati jasnu poruku o tome kako Sjedinjene Države žele vidjeti budući američko-saudijski odnos.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin već je razgovarao sa 35-godišnjim prijestolonasljednikom.

Upitan o bilo kakvoj raspravi o primjeni sankcija protiv prijestolonasljednika, prvi američki zvaničnik rekao je da Sjedinjene Države generalno nisu primijenile sankcije “na najviše rukovodstvo zemalja”.

“Zaista smo (došli) do jednoglasnog zaključka da postoje samo druga, efikasnija sredstva za rješavanje ovih pitanja u budućnosti”, rekao je zvaničnik.

Biden je ranije ovog mjeseca objavio da je zaustavljena američka podrška vojnoj kampanji u Jemenu koju vodi Saudijska Arabija, zahtijevajući da mora završiti više od šestogodišnjeg rata, koji se široko doživljava kao zamjenski sukob između Saudijske Arabije i Irana.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button