Svijet

Ruska mornarica dobila novo oružje: Koliko je napredna hipersonična raketa “Cirkon”

Testiranja ruske hipersonične krstareće rakete “Cirkon” su pri kraju, a isporuke mornarici počet će 2022. godine, rekao je danas predsjednik ove zemlje Vladimir Putin.

Ovaj potez dio je nastojanja Moskve da se bori naprijed u utrci sa Sjedinjenim Državama i drugima za postavljanje sljedeće generacije oružja dugog dometa koje je teže otkriti i presresti.

Rusija je prošlog mjeseca saopćila da je po prvi put uspješno testirala lansiranu raketu Cirkon s podmornice.

“Sada je posebno važno razviti i implementirati tehnologije potrebne za stvaranje novih hipersoničnih sistema naoružanja, lasera velike snage i robotskih sistema koji će biti u stanju da se efikasno suprotstave potencijalnim vojnim prijetnjama, što znači da će dodatno ojačati sigurnost naše zemlje. “, rekao je Putin u televizijskim izjavama.

On je rekao da je tokom testiranja projektil uspješno pogodio i kopnene i morske ciljeve kada je ispaljen ispod vode ili s brodova.

Neki zapadni stručnjaci dovode u pitanje koliko je napredna ruska nova generacija oružja, ali priznaju da kombinacija brzine, manevrisanja i visine hipersoničnih projektila otežava njihovo praćenje i presretanje.

Putuju brzinom više od pet puta većom od brzine zvuka u gornjoj atmosferi, ili oko 6.200 km na sat. Ovo je sporije od interkontinentalne balističke rakete, ali oblik hipersoničnog kliznog vozila omogućava mu da manevrira prema meti ili dalje od odbrane.

Pentagon je u oktobru rekao da želi da odbrambeni izvođači smanje krajnju cijenu hipersoničnog oružja, jer superbrze rakete koje se trenutno razvijaju koštaju desetine miliona dolara po komadu.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button